ПРИЧА О СРПСКОЈ: Признање руске библиотеке роману Жељка Пржуља

М. Мирковић

08. 03. 2021. у 14:29

КАД једна тако велика држава као што је Русија и највећа светска књижевност, руска литература, међу двадесет пет књижевних дела из целога света само номинује некога из овако бројчано малог народа, то је онда огроман успех и огромна част.

ПРИЧА О СРПСКОЈ: Признање руске библиотеке роману Жељка Пржуља

Фото В. Данилов

Нешто што само ретки имају привилегију. Мени је Бог подарио таленат, а руски пријатељи омогућили да то постигнем - рекао је писац Жељко Пржуљ чији је роман "Сами на свијету" (НБ "Источно Сарајево") проглашен најбољом књигом аутора ван руског говорног подручја, која се сваке године бира у организацији библиотеке "Владимир Мајаковски" из Санкт Петербурга.

Руководство те библиотеке номиновало је овај роман писца из Републике Српске, а гласови читалаца донели му ово признање, као - после Дејана Лучића, тек другом српском аутору током тридесет година дуге традиције додељивања награда.

- Да у огромној Русији поштовани читаоци могу да читају и спознају причу о мом Нонету, Крсти и Горком и свим мојим пријатељима и саборцима, да преко великог пријатеља свет сазна барем делић истине о стварању моје отаџбине Републике Српске... - наставио је Пржуљ у захвалници.

И прави јунаци

СУРОВА прича актера (пред)ратних догађаја, у којој су аутентично описане битке, логори, завере, НАТО бомбардовање, сам живот у ратним условима, поред главних ликова за јунаке има и Милошевића, Караџића, Младића, Гишку, Аркана, Легију, Изетбеговића, Туђмана, Ватикан, масоне, руске добровољце, патријархе...

- Сама победа у пројекту ваше библиотеке "Петербург чита: бирамо најбољег страног писца" крунисала је тај успех Срба и Републике Српске, а мени самом, током гласања, показала колики је патриотизам и љубав према отаџбини мојих суграђана расутих широм планете. Још једном хвала библиотеци "Мајаковски" и свимa онимa који су ми омогућили да будем номинован и да победим.

На хиљаду страница романа "Сами у свијету" описани су догађаји од 1990. до 1996. у Сарајеву али и у остатку Југославије, кроз причу о групи младих људи из једног сарајевског кварта - од заједничких баскет утакмица и одлазака на рок концерте, преко распада Југославије и поделе града, али и њихове поделе на три међусобно зараћене војске, до Дејтонског споразума и изласка Срба из Сарајева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗМЕЂУ МЕМШЕ И САКАЛЕ, ИЗМЕЂУ КЛАСИКЕ И МОДЕРНОГ: Добро познати ланац који гарантује угодан одмор и добру услугу