СОКАК НЕБОЈШЕ ГЛОГОВЦА У СРЦУ ПРЕСТОНИЦЕ: Сутра усвајање иницијативе да славни глумац добије улицу у Београду

Танјуг

07. 03. 2021. у 16:10

СОКАК НЕБОЈШЕ ГЛОГОВЦА У СРЦУ ПРЕСТОНИЦЕ: Сутра усвајање иницијативе да славни глумац добије улицу у Београду

Фото З. Јовановић

КОМИСИЈА за споменике и имена тргова и улица Града Београда сутра ће званично усвојити иницијативу да преминули глумац Небојша Глоговац добије улицу у престоници, а та иницијатива наћи ће се на дневном реду Скупштине града 12. марта, изјавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Он је истакао да је сигуран да ће иницијатива бити изгласана једногласно у Скупштини града и да ће део улице Страхињића бана, односно део између Француске и Скадарске улице, који је пре неколико година реконструисан и претворен у пешачку зону, понети име "Сокак Небојше Глоговца".

- Глоговац је иначе живео у близини и има неке правде и лепо је што је његова улица на Дорћолу, односно делу града где је живео - казао је Весић.

Додао је да је тај урбани џеп изабран да понесе име Небојше Глоговца уз консултације с његовом породицом, колегама глумцима и Југословенским драмским позориштем.

Подсетио је да је неопходно да прође три године од нечије смрти како би се покренула иницијатива да та личност добије улицу у Београду.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Goran Vesic (@vesicg)

 

- Небојша Глоговац нас је напустио пре мало више од три године. Својом кратком каријером оставио је дубок траг у нашој култури и у нашем друштву. Сигуран сам да ће се Небојше Глоговца генерације глумаца сећати, али на овај начин показујемо и захвалност за оно што је урадио за наш град - казао је Весић.

Осим тога, Скупштина града Београда донела је одлуку и да подржи и награду коју ће додељевити Југословенско драмско позориште, а која ће се звати Небојша Глоговац и додељиваће се најбољем младом глумцу.

- На тај начин желимо да примером Небојше Глоговца афирмишемо младе глумце и покажемо им пут којим треба да иду како би постали велики глумци и оставили дубок траг у култури -  навео је Весић.

Небојша Глоговац рођен је 1969. године у Требињу, а глумачку каријеру започео је у Атељеу младих у Панчеву.

Од Југословенског драмског позоришта, 1966. године добио је стипендију, а прву улогу у представи "Велика пљачка", у режији Дејана Мијача на сцени Атељеа 212.

У Југословенском драмском позоришту, чији је члан био од 1996. године, играо је у 20 позоришних представа, а осим у матичном позоришту играо је у представама у Црногорском народном позоришту "Рибарске свађе", Позоришту Бошко Буха "Сан летње ноћи", Театру Улисес "Олуја" и "Пијана новембарска ноћ", Звездара театру "Контузов", "Српска драма" и представи "Парабелум" Последња улога и последња одиграна представа у Југословенском драмском позоришту била је "Хамлет", 13. децембра 2017. године.

Прву филмску улогу и то главну остварио је 1993. године у краткометражном филму "Реквијем за један сан".

Играо је главне улоге у остварењима "Убиство с предумишљајем", "Буре барута", "Небеска удица", "Кад порастем бићу Кенгур", "Клопка", "Хадерсфилд", "Жена са сломљеним носем", "Бранио сам Младу Босну", "Кругови", "Равна гора" и "Устав Републике Хрватске".

Вишеструко је награђиван за улоге у позоришту и на филму, а издвајају се Стеријина награда, Цар Константин у Нишу и Златна арена у Пули за најбољу мушку улогу.

Преминуо је после кратке и тешке болести на Институту за онкологију и радиологију Србије у Београду, 9. фебруара 2018. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)