У СЛАВУ ХРАБРИХ ДАМА: Међународни дан жена обележиће документарци на каналу Вијасат хистори

Д. Н.

06. 03. 2021. у 15:46

У СЛАВУ ХРАБРИХ ДАМА: Међународни дан жена обележиће документарци на каналу Вијасат хистори

Фото Вијасат

КАНАЛ Вијасат хистори обележиће ове године Међународни дан жена емитовањем два документарца, у којима се одају признања дамама за невероватне подвиге које су учиниле током историје.

Филм "Жене које су се бориле против Хитлера" (у понедељак, 8. марта, од 21 час) открива приче о женама које су имале храбрости да се супротставе нацистичкој идеологији. Оне су се опирале варварству, упркос ризицима којима је био изложен свако ко се на било који начин успротивио систему.

Мајке, раднице, комунистичке активистисткиње, социјалисткиње или конзервативке, часне сестре, студенткиње, потицале су из свих друштвених слојева и биле су до тада узорне грађанке Трећег рајха. Неке од њих биле су припаднице покрета отпора, а друге су радиле раме уз раме са својим мужевима, вереницима или пријатељицама. Живот им је био пун неизвесности и ризиковале су да буду потказане од стране комшија или рођака.

Преносиле су поверљиве информације, делиле антинацистичке летке и спасавале Јевреје од депортације у концентрационе логоре. Kада би их ухапсили, слали би их у затвор, депортовали или чак погубили!

Фото Вијасат

Деценијама су биле сматране пуким саучесницама познатих мушкараца, бораца у покрету отпора, до те мере да су људи заборавили да проуче стварни допринос ових жена у борби против нацизма. Овај документарац открива многима и даље непознату причу о тим женским немачким борцима покрета отпора захваљући чему ће неке од ових јунакиња напокон постати познате широј јавности. Међу њима су званичница Министарства пропаганде Либертас Шулце-Бојзен, новинарка Рут Андреас-Фридрих и студенткиња Софи Шол.

Други документарац "Загонетка костију: родна револуција" (22.00), преиспитује чувену теорију праисторије "мушкарци ловци, жене сакупљачице". Мушкарац као ловац је дуго важио за главног храниоца породице и сматра се да је био на врху друштвене лествице од самог почетка људске историје.

Али, према мишљењу многих савремених истраживача, ово је погрешно гледиште. Овај филм открива истину о томе да ли су уметнице каменог доба, богате принцезе из бронзаног доба, и жене Викинга које су махале секирама, заиста постојале.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)