ОВА ПРИЧА ЈЕ ЗА МЕНЕ СВЕТИЊА: Лордан Зафрановић у "Банском двору" у Бањалуци представио пројекат "Дјеце Козаре"

С. МИШЉЕНОВИЋ

04. 03. 2021. у 10:06

ОВА ПРИЧА ЈЕ ЗА МЕНЕ СВЕТИЊА: Лордан Зафрановић у Банском двору у Бањалуци представио пројекат Дјеце Козаре

Фото Срна

СЛАВНИ режисер Лордан Зафрановић представио је јуче у Културном центру "Бански двор" у Бањалуци свој филмски пројекат "Дјеца Козаре", а затим се састао и са српским чланом и председавајућим Председништва БиХ Милорадом Додиком, коме је изнео своје планове за снимање овог дела.

На састанку је, како је саопштено, исказана спремност институција Републике Српске да учествују у реализацији пројеката заснованих на чињеницама које су се дешавале у НДХ, јер са собом носе снажну поруку не само данашњим генерацијама, већ и свим будућим.

Додик је указао на значај снимања филмова чија је тематика страдање српског народа за време НДХ, посебно недужне деце, истичући да је уверен да сваки такав филм представља још једно од емотивних суочавања са прошлошћу и трагичним судбинама невиних људи. Он је нагласио да је Републици Српској од великог значаја да учествује у реализацији таквих филмских остварења, јер је то један од њених националних интереса.

Фото Инстаграм

Обраћајући се представницима медија и филмским радницима из Републике Српске окупљеним у "Банском двору", Зафрановић је истакао да је филм који намерава да сними за њега светиња и нужност, јер је реч о тематици којом се бави већи део свог живота.

Ово остварење, како је најављено, требало би да се ради у копродукцији Србије, Републике Српске, Хрватске и Чешке. Очекује се да би снимање могло да почне на пролеће 2022. године, док би реализација требало да буде окончана у 2023. години.

Сценарио Арсена Диклића је настао по истинитој причи о судбини десетина хиљада деце с подручја Козаре која су током Другог светског рата одведена у логоре смрти - једине дечје логоре у Европи, смештене у усташкој Независној Држави Хрватској. Зафрановић је објаснио да је у питању прича о девојчици која пролази пакао, те да ће све идеологије које се појављују на овим просторима у вези са овом тематиком бити минорне у односу на снагу филма.

- Верујте да сам дошао да направим добар филм и то ће бити идеологија. Ја сам направио документарни филм о усташама, а ово је велика драма великог писца, коју желим да направим за цели свет - поручио је Зафрановић.

КРОЗ ПРИЗМУ ПОРОДИЦЕ

Главни продуцент филма Мирослав Могоровић рекао је да је буџетски оквир филма између 1,5 и 1,8 милиона евра:

- Филм се протеже на период од четири године, тако да ћемо снимати у два наврата како бисмо имали тај проток времена и приказали радњу филма не само кроз једно годишње доба.

Он је навео да је то уметнички испричана прича о страшном злочину, кроз призму једне мале породице.

Он је нагласио да ће већи део филма којима приказује страдање у усташком логору Јасеновац бити сниман у Републици Српској, те да ће бити ангажован огроман тим:

- Осећам страховиту помоћ унутар Републике Српске, а од почетка неку велику жељу продуцента, нешто што говори да му то није један у низу филмова, него много више - рекао је Зафрановић.

РАЗУМЕВАЊЕ Састанак Милорада Додика и Лордана Зафрановића, Фото РТРС

Он је подсетио да је у Јасеновац први пут дошао крајем седамдесетих година, како је навео, можда прекасно, а можда у право време.

- То што сам тамо доживео је било толико шокантно да сам се након седам дана одлучио да све своје искуство и таленат усмерим према анализи тог зла, јер ми није било јасно да су то зло радили људи из моје околине. Та количина зла и начин на који је то изведено, појединачно и масовно, једноставно није могло остати без екранизације - истакао је Зафрановић.

Централна нит филма је судбина троје деце - Раде и њене браће Мићка и маленог Гојка, који су лета 1942. године са мајком Смиљаном бежали од фашиста дубичком цестом. Мајка и њена деца, гладни и жедни, бежећи заједно са стотинама изгнаника завршили су у сабирном центру број 3, логору Стара Градишка. Овај сценарио чија се радња протеже све до 1945. године, пре три и по деценије Диклић је уступио Зафрановићу, али до реализације филма у низу неповољних околности тада није дошло.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

pero

04.03.2021. 10:19

Требало би направити два филма, један који могу гледати сви, а други, са приказом стварне количине зла и изопачености коју су примењивале усташе у логору тако да би сви имали ту слику приликом помена Хрватске. На тај начина бар се мало компезовало оволико дуго чекање на приказ пакла у Јасеновцу.

Sale

04.03.2021. 20:57

Molim naše institucije,da daju potpunu podršku ovom velikom,plemenitom čoveku i umetniku,i da pruže fizičku zaštitu,jer je mnogo puta bio progonjen od neljudi,od onih koji nisu hteli da istina ispliva na videlo,ali,on je uvek bio hrabar i istrajan.To delo mora biti ekranizovano,to je u interesu naše budućnosti !