НАРОД ОПЕВАО ДА БИ ПРЕЖИВЕО: Злати Коцић уручена Награда "Одзиви Филипу Вишњићу", друштва "Први српски устанак", за патриотску поезију

Д. Бт.

28. 02. 2021. у 23:16

НАРОД ОПЕВАО ДА БИ ПРЕЖИВЕО: Злати Коцић уручена Награда Одзиви Филипу Вишњићу, друштва Први српски устанак, за патриотску поезију

Злата Коцић

НАГРАДА за патриотску поезију "Одзиви Филипу Вишњићу" у недељу је уручена Злати Коцић (1950) на свечаности у СКЗ.

Одлуку о овом признању, које традиционално додељује Задужбинско друштво "Први српски устанак" у Орашцу, донео је жири у саставу Матија Бећковић (председник), Милосав Пешић, Драган Лакићевић, Владимир Јагличић и Иван Златковић.

У образложењу се наводи да се награда додељује за топао, префињен и сугестиван лирски израз савременог родољубља, које космичком симболиком и матерњом мелодијом оваплоћује митске, фолклорне и завичајне слике. Хватајући ослонац и творећи упориште у духовној и хришћанској традицији, Злата Коцић је достојна следбеница славног узора песника буне.

Награду је уручио Јован Филиповић, председник Задужбинског друштва, које је објавило књигу добитнице - "Сламке Сунчеве".

- Сва наша историја и култура у знаку су искушења. И све оно што је било болно, морало је бити опевано да би се преживело - рекла је, захваљујући се на награди, Злата Коцић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)