"ДАРА ИЗ ЈАСЕНОВЦА" ИПАК У ТРЦИ ЗА ОСКАРА: Објављена листа могућих кандидата за најбољи филм 2020. године

Новости онлајн

26. 02. 2021. у 12:48

ДАРА ИЗ ЈАСЕНОВЦА ИПАК У ТРЦИ ЗА ОСКАРА: Објављена листа могућих кандидата за најбољи филм 2020. године

Фото Промо

АМЕРИЧКА Академија филмских уметности и наука објавила је листу од чак 366 филмова који су погодни кандидати за разматрање за најбољи филм године, остварење које ће 25. априла добити Оскара, приликом 93. доделе престижних награда.

На листи тих филмова налази се и српски кандидат "Дара из Јасеновца". На листи, с друге стране, нема босанскохерцеговачког остварења "Qуо вадис, Аида", које је с друге стране ушло у ужи избор за најбољи страни филм и има много веће шансе да освоји златну статуу, јер се за ту награду такмичи се са још само 14 наслова.

Упркос што су премијере многих филмова одложене лане, број могућих кандидата порастао је у односу на 2019. годину, када је у трци било 344 наслова. Ово је највећи број потенцијалних кандидата у последњих 50 година, преносе страни медији.

Листа је базирана на новим правилима које је условила пандемија корона вируса, која је и доделу померила с фебруара на април. Тако сада за Оскара могу да се надмећу филмови који су објављени до 28. фебруара 2021. и који су барем седам дана провели у биоскопу у барем једном од ових подручја - округ Лос Анђелеса, Град Њујорк, Заливска област Сан Франциска, Чикаго, Мајами и Атланта.

У биоскопе спадају и драјв-инови, али су се на листи нашли и филмови који су намењени биоскопским емитовањима, но оно им је због карантина онемогућено, те су стога приказивани на стриминг платформама, преко ВОД сервиса или на неки други начин.

Ипак, иако "Дара" испуњава услове, треба напоменути да су шансе веома мале, тим пре што је прошле године Оскара за најбољи филм године освојило остварење ван енглеског говорног подручја, "Паразит", и то први пут у историји. Филмови о којима се ове године говори као најозбиљнијим кандидатима за најбољи страни су "Nomadland", "The Trial of the Chicago 7", "Minari", "Promising Young Woman", "News of the World", "Sound of Metal", "Judas and the Black Messiah" и "Ma Rainey's Black Bottom".

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)