КРОЗ СЛАВОЛУК ОД КЊИГА: Свечано отворена реновирана најстарија српска књижара "Геца Кон" у Кнез Михаиловој улици

Д. Бт. - Д. Б. М.

24. 02. 2021. у 22:40

КРОЗ СЛАВОЛУК ОД КЊИГА: Свечано отворена реновирана најстарија српска књижара Геца Кон у Кнез Михаиловој улици

фото П. Милошевић

НАЈСТАРИЈА српска књижара "Геца Кон", која се од 1901. налази у Кнез Михаиловој улици у Београду, у среду је и свечано отворена после реновирања.

На улазу посетиоци су пролазили кроз маштовито направљен славолук од књига, а унутра, на старим полицама у новом сјају, могли су да пронађу жељени наслов од неколико хиљада понуђених књига.

Књижару која је деценијама у власништву "Просвете", обновио је "Службени гласник" на основу уговора о пословној сарадњи и закупу који је ступио на снагу новембра прошле године.

- Желели смо да, у духу Геце Кона, ово буде простор где свако може да прикаже своју књигу, покаже и понуди читаоцима. Хтели смо да ово буде место по којем ће се опет препознавати Београд - рекла је Јелена Триван, директор "Гласника", подсетивши да књижара носи име најстаријег српског издавача и књижара који је убијен у Другом светском рату јер је био Јеврејин.

ТРАДИЦИЈА Излог најстарије српске књижаре, фото П. Милошевић

Директорка Триван је истакла да је Геца Кон био велики књижар, издавач и мецена код кога су највећи српски књижевници нашли своје место, заштиту и простор да издају своје прве књиге.

- У години када је Геца Кон издао највише књига, то је било почетком 20. века, он је објавио више од 200 издања. Данас највећи српски издавачи у које спада и "Службени гласник" су једва стигли до тог броја - рекла је она.

- Хтели смо да сачувамо мисију Геце Кона. У књижари, осим више од 40.000 примерака књига свих издавача, постоји и музејски део, где су заштићене Конове личне ствари, али и део где ће се одржавати књижевне трибине.

фото П. Милошевић

"Службеном гласнику" ниједног тренутка није било важно да ли ће књижара бити враћена у реституцији или не. Није нам било важно ни то што улажемо новац у нешто што ће можда бити у туђем власништву, рекла је Триванова и објаснила:

- Важна је мисија и ко год да преузме књижару она ће остати у спомен и на ползу народа који овде живи. Све друго је неважно у односу на ово што смо урадили. Геца Кон нам је оставио корене да ово радимо, ми остављамо корене заједно са свим овим људима неком другом да то ради. Све што је уложено је мало у односу на оно што остављамо.

КУТАК И ЕДИЦИЈА

НА галерији обновљене књижаре један део посвећен је Геци Кону: постављен је сто за којим је радио, писаћа машина, каса и витрина са књигама. У знак сећања на великог књижара и издавача, "Службени гласник" покренуће едицију која ће носити његово име, а која ће садржати књиге о његовом животу, као и обновљена стара и заборављена издања.

Директор издавачког предузећа "Просвета" Бранислав Вукасовић подсетио је да ова кућа баштини традицију знаменитог књижара и издавача и да самостално послује већ 76 година:

- Кроз ово време претрпела је периоде уздизања и падова. Некада један од највећих и најзначајнијих издавача са простора бивше Југославије од 2009. остао је без великог дела имовине јер се продавало све што се могло продати. Уговор са купцем је раскинут, "Просвета" је остала девастирана, са огромним дуговима. После поплаве 2019. када је вода ушла у књижару, "Просвета" је добила помоћ за обнову од Министарства привреде.

УСПЕХ Светислав Басара, Јелена Триван, Бранислав Вукасовић и Златица Ђокић, фото П. Милошевић

"Просвета" ће наставити са активностима за решавање власничких односа за своју имовину, а заједно са "Службеним гласником" ће наставити са издавањем књига.

Књижару је отворио писац и уредник у "Службеном гласнику" Светислав Басара који је рекао:

- Пре четрдесетак година у београдској књижевној чаршији важило је правило: Сматрај да си постао књижевник оног дана када ти прича изађе у "Политици" и књига се појави у излогу књижаре која се онда звала "Просвета", а у ствари је била књижара "Геца Кон". Моја књига се први пут појавила у излогу те књижаре 1985. године. "Службени гласник" на известан начин наставља посао који је радио Геца Кон, објављује књиге које не доносе само материјалну корист, већ су и право духовно богатство.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)