ИНТЕРВЈУ Милица Зарић: Празнину у животу не може да испуни новац

ЈЕЛЕНА БАЊАНИН

28. 02. 2021. у 16:22

ИНТЕРВЈУ Милица Зарић: Празнину у животу не може да испуни новац

Фото Миша Обрадови

КЉУЧ глуме је препустити јој се. Када осмислиш и припремиш улогу, треба да се пустиш у "слободан пад", искључиш разум и очекујеш магију, односно најлепши део овог посла. Ове речи нашег познатог глумца Драгана Зарића његова ћерка Милица памти и данас.

Са само дванаест година Милица је, уз брата Ивана, заиграла у серији "Соба 405", да би наслеђени таленат наставила да бруси у бројним филмским и позоришним улогама. На малим екранима играла је у серијама "М(ј)ешовити брак", "Љубав и мржња", "Мој рођак са села", "Жмурке", "Моја генерација З", "Жигосани у рекету", после којих је пожелела да се опроба у улози негативца.

Управо је таква Јелена Томовић коју Зарићева тумачи у изузетно популарној серији "Тајне винове лозе" (Суперстар ТВ, РТС) о виноградарским породицама Томовић из Суботице и Смиљанић из Неготинске Крајине.

- Било ми је интересантно да откријем мотиве Јелениног надменог односа према другим људима. Она је стално у журби и има много посла, а не знамо шта конкретно ради. Јелена је недовољно вољена, огорчена и несрећна жена, а притом размажена. Одрасла је само са оцем и тетком, што се не види толико у серији. Посложила сам целу Јеленину биографију и све мотиве да бих могла да је "покривам" и нађем за њу неко оправдање - каже за "ТВ новости" Милица Зарић.

* Шта сте још пронашли у биографији Јелене Томовић? Каква је она заправо?

- Јеленин муж, Вук Томовић, држи најуспешнију винарију у северном делу земље. Међутим, жена коју играм нити воли вино нити је зантересована за тај бизнис. Она је дама која доста конзумира алкохол, али обично џин-тоник. Јелена има отпор према Вуковом начину живота и његовој љубави према вину, јер види да је у другом плану. Вук више воли и негује вино него сопствену жену. Она је у ствари љубоморна на страст коју је Вук пренео на ћерку Ању. Јеленин отац, Радуле, и она су у винској причи више финансијски јер је Радуле, који је бивши криминалац, помогао Вуку да купи винограде и да оснује импозантну винарију. Јелени фали мало душе у свему томе. Јелена и Вук се не разумеју, док Вук и Вера Смиљанић попију по гутљај вина и све им је јасно.

ЉУДИМА ЈЕ ПОТРЕБНА ОВАКВА СЕРИЈА

* СКОРО два милиона гледалаца пратило је прву епизоду "Тајне винове лозе" на РТС 1, а популарност серије само расте. Да ли сте очекивали овакав одзив?

- Добијам сваки дан прегршт позива и порука од знаних и незнаних људи о томе како им се допадају серија и моја улога. Људима је била потребна оваква серија да се мало опусте и проведу, а не да напето прате само ружне догађаје. Гледаоци могу да се забаве, да размисле и да уживају у лепим пределима. Прича ће имати разних обрта и биће озбиљнијих ситуација него до сада.

* Како Јелена гледа на повезаност њеног супруга Вука и Вере?

- Јелена се тога веома боји, иако су се Вук и Вера забављали пре 25 година. Када је Вук отишао као сезонски радник у Неготинску Крајину, Јелена је сазнала да је трудна. Потом је Јеленин отац Радуле извукао Вука и његовог брата Зорана из притвора. Када се Вук вратио, она је схватила да се променио и да му се нешто изузетно важно догодило. Испричао јој је да је имао везу са Вером, и Јелена је, иако је сазнала само делове приче, осетила да је то била дубока и озбиљна емоција. Њихова веза је притајени проблем ког се Јелена подсвесно плашила. На крају се тај страх обистинио када су Вук и Јелена видели Веру на сајму вина. Једно другом су то прећутали, што значи да нема потпуне искрености. Ипак, Јелена воли Вука највише на свету, свом силином љубави.

* Ваша јунакиња се представља као успешна пословна, породична жена и мајка, а кажете да је несрећна и огорчена?

- Јелена живи у чаури замишљеног краљевства, односно у златном кавезу који је сама изградила. Веома јој је битно шта свет мисли о њој и како све споља изгледа, али када спољашњост скинете, унутра не остаје ништа. Сви њени породични односи су крхки. Богатство је наследила од оца и ништа у животу није сама створила. Током целе серије никако да сазнамо који је њен посао. Јелена је жена која много маше рукама да би остала на површини пливајући кроз живот, а доста се умара у томе јер нема правих вредности. Нема ничега што сања, за шта се бори, што је испуњава, и зато лута. Мисли да у све може да се разуме само зато што јој је материјална позиција омогућила да влада над неким.

Фото Промо

* Често се тежи нечему само зарад самог поседовања, да би било речено да смо успешни и да смо нешто постигли у животу?

- Очигледно живимо у време када је важније имати него постојати. Људи се залуде, али празнину у вама не може да испуни новац. Не говорим о људима који су егзистенцијално угрожени. Ако сте гладни, немате ни времена ни могућности да размишљате о духовном развијању и лепотама живота. Говорим о онима који имају материјално, али осим тога немају ништа. Сва бахатост Јелениног понашања према околини потиче из осећаја неиспуњености и немогућности да нешто пружи.

* Због серије "Тајне винове лозе" били сте и у винарији Звонка Богдана. Какве утиске носите одатле, као и са целог снимања?

- Ишла сам у винарију Звонка Богдана тек на један или два дана. Радили смо за време епидемије и зато су нам могућности снимања биле ограничене. У лепом сећању ми је остала та Богданова кућа и винарија, која је заиста импозантна. Одлично смо се провели на овој дивној локацији за снимање. Имала сам срећу да сам се савршено уклопила са Војином Ћетковићем, који игра Вука. Са њим сам више од десет сезона играла у представи "Трансилванија" у Београдском драмском позоришту, у серији "Мој рођак са села" и другде. Он је велики професионалац и много ми је помогао, пошто је мало старији и искуснији од мене. Са другим партнером, Милутином Милошевићем, који игра Приможа, већ сам се срела на снимању филма "Скоро сасвим обична прича", али нисмо имали заједнички кадар. Много ми је драго што смо овде сарађивали јер смо "кликнули" од почетка и веома добро смо се проводили на снимању. Смејали смо се и заједно са редитељем Марком Манојловићем смишљали заједничке сцене. Милутин уме да импровизује и да се надовеже у свакој ситуацији. Сарадњу са њим ћу још дуго памтити јер је на мене оставила изузетно позитиван утисак.

И БОГОВИ СУ ПИЛИ ВИНО

* У ВИНУ се, кажу, крије истина, тајна, поетика... Шта сте ви научили о њему глумећи у овој серији?

- Пијем вино, али нисам велики познавалац. Ослањам се доста на супруга Предрага, који веома добро познаје вина, и обично њему препуштам избор. Баш волим розе, као и добро црно вино уз месо зими, и шприцере лети. Умем да уживам у вину и мислим да је оно дивно пиће за све прилике. Вино се и кроз историју протеже као значајно пиће које има причу и није само алкохолни напитак. И богови су пили вино.

Фото Промо

* "Призвали" сте улогу негативца, која је глумцу увек интересантна. Шта бисте још волели да играте?

- Немам неостварених жеља, али волела бих да опет играм Чехова у позоришту. Што се снимања тиче, волела бих да у наредном периоду радим филм са младим редитељем или редитељком.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)