НАЈВРЕДНИЈИ БИЈЕЛИЋ: Најављена јубиларна шездесета аукција и изложба уметничких слика и антиквитета куће "Мадл арт"

М. А. К.

24. 02. 2021. у 13:53

ДВЕ деценије, од када постоји наша прва аукцијска кућа "Мадл арт", на аукцијама и изложбама које су им претходиле, публици су представили више од 9.000 уметничких дела.

НАЈВРЕДНИЈИ БИЈЕЛИЋ: Најављена јубиларна шездесета аукција и изложба уметничких слика и антиквитета куће Мадл арт

Фото приватна архива

А данас ће, у палати "Цептер", у београдској Улици краља Петра 32, отворити још једну поставку са 139 експоната који ће се наћи на јубиларној 60. аукцији слика и антиквитета, заказаној за истом месту, у недељу у 18 часова.

Дирекор "Мадл арта" Дејан Поповић каже да су уметнине за које ће се надметати колекционари, највећим делом из приватних збирки, а за многе од њих влада велико интереовање и пре него што ће пасти "први чекић".

Никола Башевић, "Мотив са Неретве", Фото приватна архива

- Колекционари се распитују за уље на платну Воја Станића из 1963. године, као и за платно великих димензија Оље Ивањицки "Један од долазака предсказивача", "Кукурузе" Мила Милуновића, "Мотив са Саве" предратне уметнице Наталије Цветковић, као и рељеф у бронзи "Благовести" Ивана Мештровића, који је код садашњих власника доспео директно из породице славног вајара.

ПОРТЕРЕТИ ВЕЛИКАНА

НА аукцији ће се наћи и три портрета наших великана - Јована Бијелића, Уроша Предића и Милана Кашанина, које су урадили други уметници. Бјелића је насликао Никола Граовац, а ово уље на платну пороцењено је на 1.800 евра. Предићев портет у оловци, који је нацртао Лука Младеновић, има почетну цену од 150 евра, а уље на платну "Скица за портрет Милана Кашанина" Миливоја Узелца - 2.700 евра.

Дела која Поповић помиње су и међу онима са највећом почетном ценом: Мештровић - 4.800 евра, Цветковићева 2.900, Милуновић - 2.500, Ивањицка - 4.900 и Станић - 5.000. Ипак, у утакмицу ће са највећом почетном цифром ући "Мртва природа" Јована Бијелића. Ово дело које је наведено под бројем 519 у монографији "Живот и дјело" Смаила Тихића, 1972. године, процењено је на 18.500 евра. Добру стартну позицију, са 6.500 евра, има и "Мотив са Неретве" Николе Башевића, који је репродукован и на корицама каталога ове аукције.

Јован Бијелић, "Мртва природа", Фото приватна архива

Велико Барберијаново платно "Истеривање ђавола", репродуковано у монографији Музеја наивне и маргиналне уметности, понуђено је по цени од 4.800 евра, док је почетна цена "Појила" Пеђе Милосављевића 3.950. Модерниста Вељко Станојевић заступљен је са чак четири рада, два уља и два акварела, до којих је на највишу цену процењено "Воће и поврће на столу са птицом" - 2.500 евра. Слика "Мртва природа са цвећем" Зоре Петровић, аукцију ће отпочети са ценом од 3.800, а са 2.900 евра - "Светионик" Милована Видака. Од вајарских дела понуђен је "Бизон" Матије Вуковића (1.000 евра) и мали бронзани портрет Карађорђа (висине 17 центименатара) из 1904. године, рад Петра Убавкића (25 евра).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)