ОВО ЈЕ ЖЕНА КОЈА ЈЕ СПАСИЛА ДАРУ ИЗ ЈАСЕНОВЦА: "Новости" су је сачувале од заборава

Novosti online

21. 02. 2021. у 12:28

У ФИЛМУ "Дара из Јасеновца" Дару спасава Диана Будисављевић, о чијем херојском подвигу су "Новости" писале још 1988. године.

ОВО ЈЕ ЖЕНА КОЈА ЈЕ СПАСИЛА ДАРУ ИЗ ЈАСЕНОВЦА: Новости су је сачувале од заборава

Фото: Принтскрин

Немала заслуга за скидање деценијских наслага прашине са приче о вероватно највећој хуманитарној мисији у Другом светском рату припада "Новостима".

Наш лист је још 1988. писао о Диани, а 2010. је објавио серијал текстова о њеном подвигу, за који су у то време знали само историчари, неки преживели логораши и наследници хероине. Управо се један од њених наследника Леонардо Рашица у то време јавио "Новостима" из Бразила, са жељом да што више људи сазна о Дианином подвигу и да спречи да заборав сахрани њено дело, али и злочин којем се супротставила.

Промо

Деценијама је прећуткивана због политике и немара. Њен подвиг није се, после ослобођења, уклапао у званичну политику - долазила је из богате породице, није била део Комунистичке партије, деловала је на сопствену руку, а да би спасавала децу сарађивала је и са Степинцем и са Немцима. Био је "сумњив" и њен муж Јулије, Србин који је читав рат провео у Загребу. Ни после краха комунизма околности јој нису ишле наруку. Посебно у Хрватској, јер би свако подсећање на њену хуманост значило и призивање у сећање језиве машинерије смрти НДХ. Чинило се да је деценијама свима одговарало да се о Диани Будисављевић једноставно - ћути.

Вероватно најдрагоценији документ који омогућава да се Дианина акција реконструише, дневник који је она водила током Другог светског рата, сачуван је захваљујући њеној унуци Силбији Сабо. Она је објавила "Дневник Диане Будисављевић", али и тај непроцењиви историјски извор штампан је тек у 700 примерака. У то време, наши новинари успели су да дођу до јединог примерка који је постојао у Београду.

Диана Будисављевић

"Новости" су Диану вратили у жижу и успеле да се изборе да јој припадне макар део признања која је својим подвигом заслужила. После нашег серијала, тадашњи председник Томислав Николић доделио је, постхумно, Диани Будисављевић Златну медаљу за храброст "Милош Обилић", а СПЦ ју је одликовала Орденом царице Милице. Град Београд, на иницијативу "Новости", по Диани је назвало улицу на Дедињу. И њен родни Инзбрук, после писања нашег листа, а на иницијативу Православне омладине у том граду, доделио је орден хероини која је пркосила геноцидној политици НДХ.

Филм „Дара из Јасеновца“ редитеља Предрага Антонијевића, снимљен уз подршку Филмског центра Србије, имао је синоћ ексклузивну светску телевизијску премијеру на Радио-телевизији Републике Српске и Радио телевизији Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)