САДИСТА КОГА ВЕЛИЧАЈУ У ХРВАТСКОЈ: Макс Лубурић - похрваћени Србин који је командовао логорима смрти, а убијен је уз псовање мајке усташке

Novosti online

21. 02. 2021. у 09:02

ГЛУМАЦ Марко Јанкетић у филму "Дара из Јасеновца" остварио је запажену улогу једног од заповедника логора - Вјекослава "Макса" Лубурића.

САДИСТА КОГА ВЕЛИЧАЈУ У ХРВАТСКОЈ: Макс Лубурић - похрваћени Србин који је командовао логорима смрти, а убијен је уз псовање мајке усташке

Фото: Принтскрин/Википедија

Вјекослав Макс Лубурић био је усташки официр. Био је заповедник логора Јасеновац и других логора смрти у НДХ.

Лубурић важи за једног од најбрутанијих усташа, а пореклом је из српског племена Дробњак из Црне Горе. Један део Дробњака прешао је у западну Херцеговину и примио римокатоличку веру, те су после тога похрваћени, а поједини извори наводе да је тога био свестан и сам Лубурић.

Име Макс, Вјекослав Лубурић добио је од свог дугогодишњег пријатеља Јуре Францетића приликом боравка у усташком кампу Јанка Пуста. 

Лубурића је уби агент Удбе Илија Станић, али тек 1969. године (24 године после завршетка Другог светског рата).

Једне вечери, Станић (иначе син усташе) је Лубурића дрогирао прашком за спавање у његовој вили у Шпанији, да би му потом маљем разбио главу и убио га из повике:

- Мајку ти ј**ем усташку! Овако си ти маљем убијао децу у Јасеновцу!

Немачки посматрачи су га окарактерисали као „великог садисту“ и „живчаног болесника“.

Почетком 1992. генерал Мирко Норац (кога и данас Хрвати величају) изразио је дивљење Лубурићу.

Хрватски историчар Владо Владић одржао је 29. септембра 2018. године на римокатоличком приорату у Сплиту промоцију своје књиге "Хрватски витез Вјекослав Макс Лубурић".

Подсећамо, историчар Владимир Дедијер проценио је број жртава Јасеновца на 700.000 до 1,2 милиона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Slađa

21.02.2021. 10:02

Ilija Stanić je bio kumče Maksa Luburića, zbog toga mu je i bio blizak i imao mogućnost da uđe kod njega u kuću. Posle pričao da ga je ubio nekom šipkom i nije pominjao Jasenovac. Ubio ga je zbog nekog ličnog sukoba. Stanić je posle živeo u Sarajevu i devedeset ih bio ozbiljan ustaša.

Dragan

21.02.2021. 10:20

Luburic je bio biseksualac. Ubio ga je seksualni partner zaposlen u UDBI. 4 puta ga je udario u glavu i 4 puta je ustajao nakon nekoliko minuta. Dzabe je prao ruke. Peti put mu se od udarca mozak prosuo po tepihu.

Jelena

21.02.2021. 17:20

Max Luburic se u Spaniji ozenio i dobio dva sina i dve cerke. Zena ga je ostavila jer joj je pretio da ce je zadaviti i tada je i saznala ko je on bio jer joj je rekao da je golim rukama zadavio na stotine zarobljenika logorasa. Jedan Luburicev sin je lekar radiolog na klinici u Barseloni, drugi zivi negde blizu Alikantea a za cerke ne znam. Zena mu je umrla pre nekoliko godina.

Ceca

23.02.2021. 23:56

@Jelena - Strasno. Jezivo. Pa desu ti istoricari da utvrde broj stradalih u logoru. Gde je javno mnjenje da burnije reaguje. Iznose cinjenice. Sve drustvene mreze .Da se konacno oda posta zrtvama genicida od strane Hrvata, Vrlo malo znam o tome. Povrsno. Sramota i greh prema zrtvama da o tome vise neznamo i pricamo. Svuda na sva usta zvona drustvenih mreza. Nek svi cuju za to. Logor za Srpsku decu. Ej ljudi za decu. Ko sta zna nek pise,prepricava......Nec cuje svet za ta zla. Film je samo deo.pocetak..mora vise vise da se cuje o tome.Nek istoricari saradjuju sa svim istoricarima sveta...mejlovi..sta god..al da dodje do javnosti. STRAHOTA bre srce mi se kida srce. ..Ambasadama brosure o tome..mozda pomogne da se vise cuje...