"ЛУКЈАНОВА" МИРИ КАРАНОВИЋ: БДП прославило 74. рођендан и дан театра, уручене годишње награде заслужним члановима уметничког колектива

С. Б. МИЛОШЕВИЋ

21. 02. 2021. у 12:20

БЕОГРАДСКО драмско позориште обележило је јуче 74. рођендан, а главна годишња награда "Татјана Лукјанова" (за вишегодишњи допринос овој кући и позоришном животу Србије), отишла је у руке Мирјани Карановић.

ЛУКЈАНОВА МИРИ КАРАНОВИЋ: БДП прославило 74. рођендан и дан театра, уручене годишње награде заслужним члановима уметничког колектива

Фото: Ж. Кнежевић

Дан позоришта, обележен је и синоћним премијерним извођењем представе "Кишне капи на врелом камењу" Рајнера Вернера Фазбиндера, у режији Југа Ђорђевића.

Управни одбор БДП (Александар Стаматовић, Снежана Кутрички, Наташа Марковић, Милорад Дамјановић и Петар Бенчина), доделили су годишње награде, а главна награда припала је Мирјани Карановић за представу "Читач". Њој је "Татјану Лукјанову" уручио Јагош Марковић.

- Бескрајно ми је драго због ове награде, јер је Лукјанова оставила велики траг кад је била зрела глумица. Кад су ме позвали да играм у "Читачу", сећам се да нисам могла да дишем.

Бринула сам се како ће ме колеге прихватити. Пресрећна сам што сам упознала редитеља Лијешевића "за моју меру", који ме је пустио да будем ја. Зато сам срећна и поносна што сам део овог репертоара - рекла је Карановићева.

"ТЕАТРАРИЈУМ"

КЊИГА "Театраријум", аутора Саве Радовића, члана ансамбла, представљена је јуче на додели награда и подељена је добитницима. БДП је основано 1947. под именом Градско позориште, а прва представа, "Младост отаца", у режији Петра С. Петровића, по тексту Бориса Горбатова, одиграна је 20.фебруара 1948. године.

Специјална награда за уметнички допринос припала је ансамблу представе "Ружни, прљави, зли", аутора Слободана Обрадовића, у режији Ленке Удовички. Годишња награда за уметнички допринос припала је Борису Лијешевићу, редитељу представе "Читач", која је проглашена културним догађајем 2020. године.

Мирјана Карановић, Фото: Ж. Кнежевић

- Хвала БДП што доказује да је позориште живо, вечно и потребно. Хвала Мири Карановић што се уселила у мој живот и целој екипи "Читача" - навео је Лијешевић.

Уз громогласан аплауз, али и уз песму "Данас нам је диван дан", колектив БДП поздравио је уручење награде Срђану Обреновићу, за изузетан допринос у креирању имиџа куће.

ПОНОСАН НА СВЕ КОЛЕГЕ

ДИРЕКТОР позоришта Југ Радивојевић казао је да прошле године на додели награда нико није могао да претпостави шта ће им 2020. донети.

- Имали смо четири премијере упркос пандемији вируса корона, а три су биле на листама најбољих према оценама критичара. Настављамо да радимо још више и за ову годину планирамо 10 премијера! Хвала целом глумачком ансамблу јер сте поднели велики терет и ризик, јер сте на сцени били готово незаштићени. Били сте храбри и поносан сам на све што сте урадили - навео је Радивојевић.

Признање за допринос у развоју сценске делатности уручено је Владимиру Радисављевићу.

Добродошлица Бранка Катић и Југ Радивојевић, Фото: Ж. Кнежевић

Руководилац финансија Дејан Стојановић и економиста Жељко Николић награђени су за радни допринос.

Од јуче, као нова чланица ансамбла званично је промовисана и наша прослављена глумица Бранка Катић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)