СВЕТ ИЗ УГЛА ДВАНАЕСТОГОДИШЊАКА: “Професор лајања”, нова књига професорке из Параћина

З. РАШИЋ

17. 02. 2021. у 20:07

ИЗ штампе је недавно изашла девета књига, а први роман Зорице Ивановић, професорке српског језика и књижевности у параћинској Технолошкој школи.

СВЕТ ИЗ УГЛА ДВАНАЕСТОГОДИШЊАКА: “Професор лајања”, нова књига професорке из Параћина

Фото: З. Рашић

Књига за децу “Професор лајања” има 120 страна и писана је у првом лицу. Главни јунак је дванаестогодишњи дечак, попут многих које је ауторка упознавала у свом животу и током наставничког рада у школи.

- То је интроспекција дечака који посматра свет око себе и своју породицу. Дечак учи свог псића, кога је пронашао на путу до школе, да лаје и да се тако супротстави животу, а у ствари, учећи њега, учи и себе да “пролаје”, да превазиђе неке препреке и људе, па и своје презахтевне родитеље. Учи како да се одупре свету који није увек благонаклон према деци. Тако да је то лајање симбол дечјег отпора према свему. На крају је пас пролајао из дечаковог ранца, на часу, желећи да га заштити од наставнице која је била непријатна према њему, а и дечак, који је до тада све време ћутао, почиње да “лаје” бранећи псића, свог јединог пријатеља, од вршњака који га малтретирају у дворишту - каже, за “Новости”, професорка Ивановић.

По њеном мишљењу, данас има мало дечјих писаца, нарочито романописаца. Осим деци, “Професор лајања” намењен је и родитељима да боље разумеју њихов свет. То је нека врста опомене њима да не теже да има деца буду савршена јер у тој великој жељи могу да погреше.

Фото: З. Рашић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)