СТИЖУ ТРИ ФИЛМА И ЈОШ ЈЕДНА СЕРИЈА: Наставак 10. сезоне серије "Окружен мртвима", од 1. марта, на Фокс каналу

В. Н.

20. 02. 2021. у 15:34

ПЛАНЕТАРНО популарна серија "Окружен мртвима" враћа се 1. марта (понедељком од 22.55, на каналу Фокс) са нових шест епизода. Мада је планирано да 10. циклус има уобичајених 16 наставака, због проглашења пандемије снимање и емитовање последње епизоде "Сигурна пропаст" обустављено је прошлог марта.

СТИЖУ ТРИ ФИЛМА И ЈОШ ЈЕДНА СЕРИЈА: Наставак 10. сезоне серије Окружен мртвима, од 1. марта, на Фокс каналу

Фото Промо

Гледаоци су могли да је погледају у октобру, а аутори су у међувремену одлучили да их овог пролећа часте са шест бонус епизода.

Са регуларном 11. сезоном, чија премијера се очекује крајем године, "Окружен мртвима" ће отићи у ТВ историју. После 24 нове епизоде, опростићемо се од серије којој је на светском нивоу могла да парира само "Игра престола". Али, овај феномен наставиће да живи кроз нове серије и филмове који се увелико припремају. Када је у октобру 2003. изашао први број стрипа Роберта Киркмана "Окружен мртвима", мало ко се надао да ће светском поп-културом ускоро завладати зомбији.

Стрип је преко ноћи постао хит у Америци, а неколико година касније продавао се широм планете (све до 2019). Да би авантуре Рика Грајмса могле са цртежа да се преточе у серију, први се досетио Френк Дарабонт. Славни холивудски филмаџија, који је као редитељ и сценариста потписао најбоље оцењени филм свих времена "Убиство из Шошенка", откупио је права и са Киркманом адаптирао стрип у шест епизода прве сезоне.

Након што је 31. октобра 2010. "Окружен мртвима" пуштен у етар, са свих страна почеле су да пристижу одличне реакције. Амерички филмски институт сврстао је прву сезону у 10 најбољих америчких серија, стигла је и номинација за Златни глобус, а са просечним рејтингом од пет милиона гледалаца по епизоди, "Окружен мртвима" се уписао као најгледанији кабловски програм свих времена.

Четири године касније, серија "Окружен мртвима" постала је глобални феномен. Пета сезона бележи у Америци невероватан просечан рејтинг од чак 17 милиона гледалаца! Недељом у десет сати увече, кабловски канал АМЦ убедљиво је испред свих националних телевизија. "Окружен мртвима" по гледаности "туче" епску сагу "Игра престола" у Британији, Француској, Шпанији, Немачкој, Аустралији, Јапану...

Стрип достиже вртоглаве тираже, видео-игрице са јунацима серије су најпродаваније, као и свака друга ствар са њиховим ликом. Глумац Ендру Линколн, који је оживео Рика Грајмса, постаје најплаћенија ТВ звезда са 650.000 долара по епизоди. Појавити се у "Окруженом мртвима" била је ствар престижа.

А онда је дошло време да се додатно експлоатише овој пројекат. Најпре је урађен спиноф "Страх окруженог мртвима" (2015), који током прве две сезоне није био ништа мање успешан од оригинала.

По одласку Линколна из серије, после деветог циклуса, аутори су најавили његов повратак у три биоскопска филма, у продукцији "Јуниверсал пикчерс". Пробој "зомбија" на челу са Риком Грајмсом на велико платно очекује се наредних година. Други спиноф "Окружен мртвима: После апокалипсе" стартовао је крајем 2020, а у центру збивања је прва генерација младих која је одрастала после смака света.

Фото Промо

Међутим, овде причи на малом екрану није крај. Након што се опростимо од оригиналне серије, уследиће трећи спиноф. Шоуранерка Анђела Канг открила је да ће гледаоци из оригиналне поставе наставити да прате судбину главних јунака - Дерила (Норман Ридус) и Керол (Мелиса Мекбрајд). Серија се очекује на јесен 2023. године.

- Остало нам је још узбудљивих прича које желимо да испричамо. Крај оригиналне серије биће почетак нових премијера. Еволуција је пред нама. "Окружен мртвима" ће још дуго живети - поручила је Кангова.

"ОКРУЖЕН МРТВИМА" У БРОЈКАМА

* Серија ће имати укупно 177 епизода

* 17.290.000 Американаца пратило је прву епизоду пете сезоне, која је проглашена за најгледанију

* Рик Грајмс је убио 600 зомбија

* 33.763.651 пратилаца на "Фејсбуку" има "Окружен мртвима", чак 10 и по милиона више од "Игре престола"

* 5 милиона долара је просечан буџет серије по епизоди

* 400 долара месечно од продукције добијали су становници америчког градића Сеној у Џорџији, због прекидања животних навика услед снимања серије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

Коментари (0)

РОДИЛА МУ ЈЕ СИНА: Шотрина жена била је најлепша у Југославији, а завршила је трагично - није оставила ни опроштајно писмо (ФОТО)