У ЛЕКОВИТОЈ БАШТИ МИЛЕНИНИХ СЛИКА: Даривањем стана у Београду, наша угледна ликовна уметница, заокружила завештање Кући легата

Миљана Краљ

09. 02. 2021. у 12:57

НЕМАШ где побећи осим у слику. Засути смо лажима, морал је у егзилу, рекла је једном приликом наша угледна уметница Милена Јефтић Ничева Костић, чији је бег у слику створио импозантан опус, а један његов део је још пре 14 година завештала Кући легата.

У ЛЕКОВИТОЈ БАШТИ МИЛЕНИНИХ СЛИКА: Даривањем стана у Београду, наша угледна ликовна уметница, заокружила завештање Кући легата

Фото Приватна архива

Била је тада међу три прва легатора институције која данас чува дела чак 12 наших ликовних великана.

Прошле недеље окончана је процедура, према којој ће и стан, (поклонила га је Граду Београду), једнога дана бити део легата. Када је 2007. Кући легата поклонила 30 дела, 18 слика и 12 цртежа, то је изазвало малу контроверзу, присећа се Ана Поповић Бодрожа, кустос задужен за Миленину збирку, јер је била реткост да стваралац у пуној снази оставља такво завештање.

- Пријем овог легата био је добра стратегија - наставља саговорница, подсећајући да су у галерији ове институције у Кнез Михаиловој, организоване четири изложбе ове уметнице, која им је 2015. поклонила још пет слика из серије "Тропи", а пре две године и 34 слике, из свих својих циклуса.

Тако Кућа легата, међу београдским установама, има најкомплетнији преглед стваралаштава наше Џорџије О`Киф (МЈНК често пореде са овом америчком уметницом): од такозваних белих слика - "кројачких салона" из 70-тих година, преко радова са мотивима животиња, које следе слике на којима су жита, крошње, а из њих онда произилазе циклуси "Цветње" и "Тропи", па до последње серије са именом "Сумрак".

Фото Приватна архива

Од како је пре две године отпочела процедура поклањања стана, у Кући легата су, објашњава саговорница, заједно са МЈНК направили идејни пројекат његовог будућег коришћења (по уговору уметница има доживотно плодоуживање):

- У питању је један уметнички амбијент препун светла и биљака, а не неки луксузни хладни простор. У њему је све ручно обрађено, до кухињских елеманата, које је уметница сама осликавала. Ту су ствари које је доносила са путовања по свету - од Вијетнама, Камбоџе, Аустралије... Како је Милена Банаћанка, рођена у Томашеву, код Зрењанина, много је етно предмета - старих пегли, шкриња, лутака. Свака од тих ствари има своју причу, ништа ту није униформно.

Фантастичан избор дела

НАША позната уметница Милена Јефтић Ничева Костић направила је један фанатстичан избор дела, који одсликава цело њено стваралаштво и наменила га Кући легата. Поклонила је укупно 69 својих радова, у питању су слике у техници уље на платну, радови на папиру и две инсталације - каже, за "Новости", Филип Брусић Ренауд, директор Куће легата.

- Желећи да продуби ту сарадњу, поклонила је Граду Београду стан, са идејом да он припадне нашој институцији. Идеја је да Кућа легата, када Милена више не буде са нама, обележити тај простор тако да посетиоци знају да је она ту живела и стварала. С друге стране, реч је о двособном стану у поткровљу, у Улици 27. марта, који би ми користили као и као резиденцијални простор.

Тај амбијент би, сматра саговорница, требало стално да живи, да буде у коресподенцији са младима, да једнога дана подсећа на особену, вибрантну личност уметнице, која ствара већ 50 година.

- Њен рад је увек био у промени у покрету, стално је путовала - додаје кустоскиња Куће легата.

- Специјализовала се у Паризу, обишла не само све европске земље, већ и многа егзотична места широм планете, све до џунгле Чапас, прапостојбине Астека и Маја у Мексику.

Фото Приватна архива

Уговором је уметница оставила и све покретне ствари из стана, међу којима су фотографије, хемеротека, документација, збирка уметничких каталога и неколико великих фиока цртежа и акварела које још нису истражени.

- Када није стизала до Аустралије ишла је у Мељине, где је радила у тамошњој Ботаничкој башти. Са свих таквих места доносила је блокове пуне цртежа, на основу којих би у атељеу настајале сликарске композиције. У њеном приступу биљке имају статус фигура, очовечене су. То су јунаци тих њених прича. Увек је говорила да је наш свет пун негативности и да контакт са суштином и истином избија из непатворене природе - закључује Ана Поповић Бодорожа, додајући да се Кући легата јављају студенти историје уметности заинтересовани да пишу дипломске радове на различите теме из опуса јединствене МЈНК.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)