ЉУДИ СЕ УВЕК ВЕЖУ ЗА НЕГАТИВЦЕ: Предраг Бјелац као Јобан, немилосрдни ратникнови лик у серији "Предстража", на каналу Сај-Фај

БОЈАНА ЈОВАНОВИЋ

07. 02. 2021. у 14:46

НЕСТРПЉИВИ љубитељи акционо-фантастичне серије "Предстража", чија је најновија, трећа сезона, снимана прошле године у Србији, дочекали су својих пет минута. Тачније, 546 минута, колико укупно траје 13 епизода овог серијала, јер ће прва од њих бити на програму у уторак, 9. фебруара, у 21.00, на каналу Сај-Фај.

ЉУДИ СЕ УВЕК ВЕЖУ  ЗА НЕГАТИВЦЕ: Предраг Бјелац као Јобан, немилосрдни ратникнови лик у серији Предстража, на каналу Сај-Фај

Фото Александар Летић/NBCU International/Electric Entertainment

Почетак приче креатора и извршних продуцената Кинана Грифина и Џејсона Фалера екранизован је 2018, са првим циклусом серије, а исти ауторски тим задужен је и за сезону пред нама, уз, такође, извршне продуценте, творце серијала "Звездана капија", Дина Девлина и Џонатана Гласнера.

Још један Џонатан, али са презименом Инглиш, веома је важан за "Предстражу", јер се нашао у улози редитеља (уз Марка Роскина, Имоџин Вотерхаус и Милана Тодоровића) и локалног продуцента, са својом кућом "Балканик медиа".

Управо је Инглиш најзаслужнији за то што је велики број филмских радника из наше земље ангажован за учешће у серијалу, од директора фотографије Игора Шунтера, костимографкиње Иване Васић Инглиш, до дизајнера визуелних ефеката Јосипа Модлија и Вука Таталовића и још многих других.

Наравно, ни наши глумци нису заобиђени, па ћемо у најновијим наставцима видети Предрага Бјелца, Радивоја Буквића, Тијану Упчев и Драгана Мићановића, раме уз раме са већ познатим нам: Џесиком Грин (у главној улози, Талон), Џејком Стормоеном (капетан Герет Спирс) и Имоџин Вотерхаус (краљица Гвин), те новим ликовима међу којима је и Фалиста, у тумачењу Џорџије Меј Фути.

Фото Александар Летић/NBCU International/Electric Entertainment

Познат као глумац са великом моћи трансформације, Предраг Бјелац овај пут тумачи Јобана, немилосрдног ратника и окрутног вођу екстремистичке фракције "Црне крви", огорченог давнашњом издајом човечанства његовог народа. Дубоко је уверен да људе не би требало приволети на сарадњу стрпљењем и убеђивањем, већ насиљем. Да бисмо боље разоткрили какав је заправо Јобан, замолили смо Бјелца да нам каже нешто више о њему, као и да ли му је имало сличан.

- Немамо ништа слично, апсолутно. То је један окорели зликовац у другачијим околностима. У таквој епској фантастици не можеш да се одредиш реално, па да знаш одакле тај човек потиче, из које средине. Ми се сви налазимо у неком утврђењу, у средњовековној тврђави, и свако је ту са својим интересима и својим жудњама и похлепама. Тако да не постоји прецизно, већ само племенско одређење одакле потиче мој лик.

* На који изазов сте наишли током припреме и играња ове улоге?

- Највећи изазов су биле борбе, сцене обрачуна. Изазов у физичком смислу, јер у мојим годинама то није најједноставније, али нисмо ни имали довољно времена да се припремимо. Такве сцене обично захтевају врло озбиљну кореографију, која се припрема чак и месецима. Ми нисмо имали ту могућност, али моје колеге каскадери су фантастични и апсолутно су ми помогли у томе. То је био највећи изазов, зато што, осим саме борбе и кореографије, ту постоје и дијалози и читава сцена која би требало да се одигра. Све смо то радили у јануару, напољу, чак и ноћу.

* Да ли ће наша домаћа публика волети ваш лик?

- Најпре морамо да дефинишемо која публика ће да гледа серију. По мом мишљењу, млађа. Можда чак и деца од 10, 12, 14 година. Веома је занимљиво то што свака серија и филм имају врло специфичну циљну групу којој се обраћају. Увек се људи вежу за негативце, ако су они способни да се иоле оправдају, тако да ћу можда имати и фанове.

НЕОБИЧНО ЈЕ ПОСТАЛО СТВАРНО И СВЕТСКИ

* ШТА бисте издвојили као најнеобичније са овог снимања?

- Срећан сам да све ово чиме сам одушевљен постаје обично. Једноставно, није више реткост да у једној таквој продукцији имамо тако квалитетне уметнике који раде. Није необично да је направљена савршена сценографија и у нашим оквирима, није необично што су направљени стварно божанствени костими од наше костимографкиње, није необично да је наш човек то сликао, а да то изгледа светски (Игор Шунтер, директор фотографије).

* Како је дошло до тога да вас одаберу за ову улогу?

- Врло једноставно, путем кастинга. Радио сам кастинг крајем 2019, и имао сам и такозвани "други круг". Било ми је једноставније зато што сам радио са пријатељем - Џонатан Инглиш је човек са којим сам сарађивао још пре осам година. Са пријатељима је то увек лакше, осећао сам се сигурније и пријатније. За сваку улогу морам да се изборим и мислим да је то једини прави начин. Исто тако могу да добијем и нешто што не бих ни сањао да могу. То није питање среће, већ нечега да ти то прија, да ти легне, да доживиш као да је за тебе направљено, што се не дешава често.

* Који лик из серије вам се највише допада и због чега?

- Мој лик заузима само један део приче у првој и другој епизоди, али допали су ми се поједини глумци. Међу њима је и Енглескиња која је играла Јавалу, Џеј Грифитс, годину дана млађа од мене. Она је једна веома озбиљна глумица и некако ти прија сусрет у ком се препознате, као већ зрели глумци, дубоко окренути ка послу којим се баве.

Фото Александар Летић/NBCU International/Electric Entertainment

* Да морате да бирате само један жанр у ком ћете играти до краја живота, који би то био?

- Породична драма би ми донела најмање опретрећења. Чиста емоција, без великих трикова и физичког напрезања.

* Прелазите из епохе у епоху као путник кроз време, од "Немањића" па сада до "Предстраже". У којој бисте највише волели да живите?

- Веома ме привлачи, пошто сам га видео на филмовима, онај период између два светска рата. Мислим да би ми то пријало, период 20-их, 30-их година, али не код нас, већ у некој раскалашној Европи.

* Који је најнеобичнији утисак који носите са снимања у доба короне?

- Најнеобичнији утисак није везан за "Предстражу", јер сам то радио пре пандемије, већ за Праг, у који сам после отишао да снимам другу серију, и највећа криза ме је затекла тамо. Последњи пут сам снимао 15. марта, а већ следећи снимајући дан ми је био отказан, па сам се вратио у Београд 18. марта, прве ноћи када је почео полицијски час. И тај дан који нисам радио, после сам снимио преко "Фејстајма" негде у мају, када је то посебно организовано, јер ми је остало неколико неодиграних сцена у том дану. Прилагодили су све и направили тако да је та сцена, која је била канцеларијска, сада постала видео говор. Снимали смо пола дана на "интернетској релацији". Али, довршили су, добили су шта им је требало и платили су тај снимајући дан. Мало ми је било смешно то што седиш код куће и радиш.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)