БОРИЛИ СЕ МАЧЕМ И ПЕРОМ: Изложба "Дисциплина, морал, част" у Универзитетској библиотеци "Светозар Марковић"

М. А. К.

03. 02. 2021. у 11:41

ИЗЛОЖБА "Дисциплина, морал, част - Изабрана дела српских официра учесника балканских ратова и Првог светског рата" отворена недавно у Универзитетској библиотеци "Светозар Марковић", приказује нашу војну елиту тога времена "из једног недовољно проученог угла, као писце, мемоаристе, учитеље историје и ратних вештина", примећује професор историје Милош Ковић, у рецензији каталога ове поставке.

БОРИЛИ СЕ МАЧЕМ И ПЕРОМ: Изложба Дисциплина,  морал, част у Универзитетској библиотеци Светозар Марковић

Фото Архива

Реализована поводом стогодишњице смрти војводе Живојина Мишића, плод је сарадње тројице аутора - Игора Живановића, Милутина Шаховића и Николе Крсмановића.

- Универзитетска библиотека никада није горела и самим тим поседује богат фонд, који је прилично неистражен, посебно у контексту теме наше изложбе - каже, за "Новости", Шаховић.

Фото Архива

- Такође, наша колегиница је унука генерала Светомира Ђукића, команданта одбране Београда, па је и она из своје архиве донела богат материјал, између осталог и фотографије. Према његовој књизи "Дисциплина, морал, част" је цела поставка понела име, јер су то заиста била обележја наше војске тог периода.

Радомир Путник, Фото Архива

Изложба је, наствља саговорник, конципирана тако да представља српске официре као истинску елиту тадашњег друштва. Јер, они су поред војног образовања, здравствених и личних карактеристика, морали да знају и стране језике:

- Водило се рачуна чак и о њиховим браковима - наглашава Шаховић. - Успеси српске војске нису дошли случајно, већ су били производ устројства војске, засноване на реформи коју су извршили Обреновићи, пре свега краљ Милан.

Мотивација аутора поставке била је да представнике војне елите предстве и као писце књига, брошура, приручника - као просветитеље.

- Поред тога што су били људи од оружја, били су и то и људи од пера. Добар део њих су били предавачи, а било је и професионалних писаца и песника - додаје Шаховић.

ИСТОРИЈА ИЗ "МАГИЧНЕ КУТИЈЕ"

УЗ књиге које су изложене у наменским витринама, постоји и електронски део поставке. Поставку чини и једна "магична кутија" (Magic box), уређај уз који се могу листати и наслови дела, странице и фотографије из књига. Око 200 оригиналних снимака из књига је специјално за ову прилику дигитализовано - открива Шаковић.

Каталог који је настао за ову изложбу садржи податке о више од 340 библиографских јединица и биће драгоцен будућим истраживачима. Историчарима је сада доступно да на једном месту сазнају које све књиге на ову тему постоје и где се налазе.

Живојин Мишић, Фото Архива

Међу експонатима је и уџбеник писан руком, "Војна географија" Милана Николајевића из 1896. године, објашњава, за наш лист, Игор Живановић:

- На њеним корицама пише да је намењена Петој класи Војне академије - наставља саговорник.

- На поставци су и књиге Станислава Кракова, професора Медицинског факултета Ђорђа Протића, историчара медицине Владимира Станојевића, генерала Петра Пешића, које је поклонила УБ његова супруга, првог војног радиолога Александра Марковића, академика Живка Павловића...

Живановић скреће пажњу на дело "За отаџбину" родољубивог песника Бранислава Милосављевића:

Петар Бојовић, Фото Архива

- У њој се налази песма "Изгнаници", коју је он касније препевао у "Креће се лађа француска". Експонат је и књига "Кроз сенке рата" Михаила Маџаревића, најмлађег мајора у историји српске војске.

Публика може да види и дела Живојина Мишића "Од Сувобора до Марибора", "Моје успомене", "Стратегија и вештина ратовања", као и књиге Радомира Путника "Служба ђенралштаба", одломак из "Ђенералштабне службе". Иако је учествовао у свим ратовима Степа Степановић није оставио писано дело иза себе.

- Од војводе Петра Бојовића изложили смо "Одбрану Косова Поља", из које смо раширили и карту, а у његовом примерку књиге "Метода за решавање тактичких задатака", пронашли смо и позивницу за војни бал у Официрском дому, који се налазио у садашњој згради СКЦ-а - открива Живановић.

Фото Архива

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)