180 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА ЛАЗЕ КОСТИЋА У КОВИЉСКОМ МУЗЕЈУ: Јубилеј ће бити обележен у песниковом родном селу, 12. фебруара

В. Црњански Спасојевић

01. 02. 2021. у 19:44

РОЂЕНДАН једног од наших најпознатијих песника Лазе Костића ове године, по први пут, биће обележен у Музеју Ковиља, који је пролетос отворио у прадедовској кући некадашњи директор тамошње основне школе, данас саветник у Просветној управи Новог Сада Петар Виђикант.

180 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА ЛАЗЕ КОСТИЋА У КОВИЉСКОМ МУЗЕЈУ: Јубилеј ће бити обележен у песниковом родном селу, 12. фебруара

Фото: В. Ц.

На свега двестотинак метара од музеја, близу цркве, у главној улици која данас носи име славног поете, родио се аутор „Санта Мариа дела Салуте“ пре тачно 180 година, 12. фебруара 1841.

Како је за „Новости“ потврдио Виђикант, у музеју ће тог дана бити отворена изложба чувеног новосадског фотографа Мартина Цандира, локална музичка група „Атракција“ одсвираће песме компоноване на Лазине стихове, а неко од ученика оближње школе одрецитоваће најпознатије песникове стихове.

Фото: В. Ц.

Виђикант је аутору песме "Међу јавом и међ сном" у музеју посветио собицу: на зидовима Лазине фотографије, у витрини примерци књига, у углу оновремена стилска фотеља и лампа, али и преслица.

Фото: В. Ц.

Српски великан остао је рано без мајке и брата, одрастајући у ујаковој кући, уз оца Петра, који је био официр у Шајкашком батаљону. Реч је о српској формацији у саставу аустроугарске војске, која је бранила јужну границу монархије. Водио је буран живот, био национални борац за ослобођење Војводине, посланик у Пештанском парламенту, један од оснивача Матице српске, први преводилац Шекспира код нас, први председник Српског новинарског друштва и оснивач прве теретане, односно „јачачког клуба“ у Новом Саду.

Осим њега, кутак у Музеју имају и Јован Рајић,  чувени архимандрит ковиљског манастира, иначе први српски историограф, књижевник и полиглота, који је у манастиру и сахрањен, као и писац и путописац Стеван Пешић, који почива на сеоском гробљу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)