"ЗМАЈ" ПРИПАО УЉАРЕВИЋУ И РАДОЈЧИЋУ: Матица српска доделила наше најстарије признање за песништво

Јованка Симић

02. 02. 2021. у 06:14

ЗМАЈ ПРИПАО УЉАРЕВИЋУ И РАДОЈЧИЋУ: Матица српска доделила наше најстарије признање за песништво

Фото Б. Лучић

ЗМАЈЕВУ награду Матице српске, овогодишњу, а укупно 67. по реду, равноправно деле песници Радомир Уљаревић за књигу песама "Пепео" (Космос издаваштво) и Саша Радојчић, аутор збирке "То мора да сам такође ја" ("Архипелаг").

На вест о још једном у низу признања за своју поезију, подгорички песник Радомир Уљаревић (1954) наглашава, за "Новости", да свака награда продужава живот поезији која не посустаје ни у 21. веку јер је "носе" посвећеници.

- Змајева награда је изнад свих других због Змаја, Матице и дугог низа досадашњих лауреата - рекао нам је Уљаревић.

Песника из Сомбора Сашу Радојчића (1963) вест је обрадовала двоструко јер награда која му је додељена носи име чувеног српског лиричара и долази из најстарије књижевне, културне и научне институције српског народа.

- Наслов моје осме по реду књиге песама "То мора да сам такође ја" производ је делова мог песничког и филозофског бића који су понекад супротстављени а у овом случају су, изгледа, у дослуху - разрешио нам је дилему Радојчић.

Фото В. К.

Своју, једногласно донету одлуку, Матичин петочлани жири у саставу: проф. др Јован Делић, проф. др Драган Станић (познат под песничким псеудонимом Иван Негришорац), Желидраг Никчевић, Селимир Радуловић и Ђорђе Сладоје, саопштио је јуче у Новом Саду.

Радуловић је оценио да Уљаревићеву књигу краси изузетна лирска зрелост и усредсређеност која отвара болна питања српског народа са два унутрашња циклуса - рат четрдесетих и деведесетих година прошлог века и расрбљивање дела српског бића у Црној Гори. Из те књиге, како запажа Радуловић, провејава основни став аутора да је вера Христов дах и живот српског народа.

Фото архива

Уз нагласак на уверењу да је жири чији је члан, "из мноштва песничких књига направио прави избор", Ђорђо Сладоје је казао да је поезија и даље бољи део наше књижевности "јер видим шта су жирији за прозу, поготово за роман радили и из чега су бирали".

Желидраг Никчевић такође је мишљења да је српска поезија један од најлепших производа наше културе, а Иван Негришорац је додао да је српска поезија жива јер представља интимну реакцију песника на свет у којем живимо.

Председник жирија проф. др Јован Делић нагласио је да су са Уљаревићевом и Радојчићевом књигом, у ужем избору биле и квалитетне збирке: Мирослава Алексића "Арапски капричо" ("Архипелаг"), Драгана Лакићевића "Прохуја" и "Жетелица и Шумановић" ("Партенон"), Верољуба Вукашиновића "Тилић" ("Православна реч") и Гордане Ђилас "Опраштање: поема за мајку" (Фондација "Група Север").

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)