СЕЋАЊЕ НА ДУШКА ТРИФУНОВИЋА: Деценија и по од смрти песника незаборавних стихова

В.В.С.

26. 01. 2021. у 15:42

СЕЋАЊЕ НА ДУШКА ТРИФУНОВИЋА: Деценија и по од смрти песника незаборавних стихова

ФОТО: Приватна архива

ПОВОДОМ 15 година од смрти Душка Трифуновића (Сијековац код Босанског брода, 13. септембар 1933. – Нови Сад, 28. јануар 2006.), ИК „Прометеј“ и Удружење „Корени“ организују програм „Сећање на Душка Трифуновића“.

Песник изузетног дара (који је прву песму написао тек по изласку из војске ) најпознатији је по стиховима које је написао за „Бјело дугме“ – „Има нека тајна веза“, „Шта би дао да си на мом мјесту“, „Пристао сам бићу све што хоће“, али и друге познате извођаче (Здравка Чолића, „Индексе“, „Тешку индустрију“, Неду Украден), а последњи његов хит отпевао је Жељко Јоксимовић – „Има нешто“. 

 
У његовој биографији уписане су двадесет четири књиге поезије, четири романа и неколико драма. На ТВ Сарајево остао је упамћен као аутор култне емисије“Шта дјеца знају о завичају“. По избијању рата дошао је из Сарајева, у коме је провео највећи део живота, у Нови Сад, где је преминуо 2006. године. По сопственој жељи, сахрањен је у Сремским Карловцима, где  му је данас (на видиковцу) споменик: бронзана скулптура, рад вајара Стевана Филиповића. Завичај му се одужио годишњом манифестацијом „Дан Душка Трифуновића“, која се одржава на Палама и окупља песнике из Републике Српске, Србије и Црне Горе.

У четвртак, 28. јануара, одржаће се у Новом Саду свечана академија посвећена знаменитом песнику, у организацији ИК „Прометеј“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)