ПРОГЛАШЕН ДОБИТНИК НИНОВЕ НАГРАДЕ: Светиславу Басари признање за роман "Контраендорфин"

Novosti online

25. 01. 2021. у 13:07 >> 13:09

ПРОГЛАШЕН ДОБИТНИК НИНОВЕ НАГРАДЕ: Светиславу Басари признање за роман Контраендорфин

Фото: В.Данилов

Овогодишњи, 67. добитник НИН-ове награде је Светислав Басара за роман "Контраендорфин".

НИН-ов жири, у саставу: Марија Ненезић, Бранко Кукић, Иван Миленковић, Марјан Чакаревић и Теофил Панчић, управо је сапштио добитника престижне НИН-ове награде за роман године.

У најужем избору били су романи "Слобода говора" Владана Матијевића, "Што на поду спаваш" Дарка Цвијића, "Контраендорфин" Светислава Басаре, "Људи без гробова" Енеса Халиловића, "Прекрасне рушевине" Сава Стијеповића, "Ништа није ничије" Бојана Савића Остојића и "Под оба сунца" Огњена Спахића.

Ове године, због епидемиолошке ситуације која је и даље високоризична, проглашење добитника најзначајнијег књижевног признања за роман написан на српском језику, организовано је онлајн, преко Зум апликације.

Подсетимо, на конкурс за 67. НИН-ову награду пристигло је рекордних 212 романа, а како је саопšштила редакција овог угледног недељника, управо због толиког броја пристиглих књига на овогодиšшњи конкурс, као и услед отеžжаног рада током пандемије, датум проглашења победника је померен за неколико дана у односу на претходне године.

Покровитељи НИН-ове награде су Сбербанк, као и једна домаћа две стране компаније, које желе да остану анонимне.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Gorki

25.01.2021. 13:34

А ко би други? Он је идеалан пример човека који не воли своју земљу баш онако како то и очекује политичка елита са запада.

Dragan

25.01.2021. 14:31

Аууу, брукe, аууууу, срамоте, као она Обамина авансна нобелова... није ни чудо да толико писаца бојкотује НИНову награду. Спpдња.