ДЕЧЈИМ СРЦЕм ПРОТИВ ЗВЕРИ: Разговор Емира Кустурице и Бена Зејтлина на Кустендорфу

Н. ЈАНКОВИЋ

25. 01. 2021. у 10:00

МЛАДИ редитељ Бен Зејтлин био је 2013. године светско филмско откровење, својим нискобуџетним и независним остварењем "Звери јужних дивљина" номинованим за четири Оскара.

ДЕЧЈИМ СРЦЕм ПРОТИВ ЗВЕРИ: Разговор Емира Кустурице и Бена Зејтлина на Кустендорфу

Фото "Кустендорф"

Седам година касније, амерички редитељ поново је на "Кустендорфу", кроз разговор са Емиром Кустурицом представио је онлајн публици високобуџетни филм "Венди", реч је о адаптацији бајке и Петру Пану и још једном походу против зла...

КУСТУРИЦА: Гледао сам твој нови филм, то је невероватно путовање, авантура коју си направио снимајући са децом. Мислим да ће филм остати у памћењу људи дуго. Шта је основни извор инспирације за овај филм?

БИОСКОПСКА КАТАСТРОФА

НА питање оснивача "Кустендорфа" Емира Кустурице да ли је филм негде приказиван, Зејтлин је одговорио:

- То је катастрофа. Филм је имао премијеру неколико дана пре почетка пандемије короне, пре самог затварања у Америци. Затим је све стало. Филм и сада налази путеве до публике, али је пандемија пореметила пут кроз биоскопе.

ЗЕЈТЛИН: Моја сестра Елиза и ја смо заједно писали сценарио. Током целог детињства чекамо Петра Пана. Мислимо да ће доћи по нас, да ће нас одвести. Пошто се није појавио, одлучили смо да ми потражимо њега и да проживимо авантуру о којој смо сањали целог живота. Венди, чији лик тумачи Девин Френс, изгубљена је на мистериозном острву где је проток времена другачији него у реалном свету. Она заједно са другом децом мора да се избори за слободу, да спаси породицу и да сачува младалачки дух пред изазовима одрастања.

КУСТУРИЦА: Твој рад са овим младим људима био је веома успешан. Знам да је до њих као групе, тешко допрети. Како је теби било у раду са децом?

СУСРЕТ Дочек на Мећавнику 2013., Фото "Кустендорф"

ЗЕЈТЛИН: Била је то ноћна мора! Реч је о деци која нису ни желела да буду на филму. Одабрали смо их јер су то деца која би, ако им се укаже прилика, заиста побегла са Петром Паном. Нису то деца богатих из глумачких школица. Таква деца, када им кажеш како да нешто исправно ураде, она ураде супротно. Истина је да у њима има нечега опасног, спонтаног, скоро лудог. Та се реалност осећа у филму, то смо и желели. Није да су то добра деца, по мерилима друштва заиста нису, али то су људи које сам ја заволео више од свих.

КУСТУРИЦА: Колико си различитих локација променио током снимања?

ЗЕЈТЛИН: Променили смо пуно локација, потпуно различитих, али је резултат ипак уједначена слика. Приказујемо два света, спојена скоро флуидно. Али, реалност Луизијане где живим је једна, кадрови Барбуде и Антигве су, наравно, другачији а пећине смо снимали у Мексику... Такође, глумци нису имали каскадере да их мењају у сценама које сте препознали као опасне. Опасности смо избегавали сниматељским, продукцијским и конструкцијама на лицу места.

КУСТУРИЦА: Сада имамо све те платформе и "стримове", збир нових и старих филмова који се увек изнова могу откривати, то је као нови свет у коме филм више не мора бити производ који у задато време иде напред и кида пред собом. Твоји филмови су заувек. Сигуран сам у то. Ово је храбар, авантуристички филм. Девојчица која игра Венди је невероватна, никад нисам видео лице које је престало да буде лице детета. А затим да се врати у дечије обличје. Она је у филму остарила 150 година, а затим се вратила у детињство. Немогуће је да то не дође до публике. Околности ће се мењати, а ја се надам да ћеш остати веран себи, јер су филмови које ствараш величанствени.

ЗЕЈТЛИН: Учим увек, а једно од најлепших искустава био је мој боравак у Мокрој Гори 2013. године. На јесен ћу поново бити у Србији, долазим на једно венчање. То значи да ћемо се ускоро видети.

"Венди", Фото "Кустендорф"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)