ЉУБАВ ЈОЈ НИКАД НИСУ ОПРОСТИЛИ: Одлазак Мире Фурлан, једне од највољенијих југословенских глумица

Ј. КЕРБЛЕР - А. ПОПАДИЋ

22. 01. 2021. у 23:55

ЉУБАВ ЈОЈ НИКАД НИСУ ОПРОСТИЛИ: Одлазак Мире Фурлан, једне од највољенијих југословенских глумица

Архива

БИЛА је прелепа, паметна, занимљива, провокативна. Сви који се сећају Мире Фурлан из тих дана крајем осамдесетих, када је у Загребу дипломирала на Академији драмских уметности, потврдиће да је пре свега била посебна. Од мајке Јеврејке која је рано умрла од рака и оца хрватско-словеначког порекла, из једне обичне грађанске загребачке породице наследила је пристојност, пре свега уважавање других и другачијих, што ће јој остати дубоко усађено и у животу и каријери која ју је чекала.

Умрла је у Лос Анђелесу, од ретке болести, узроковане вирусом Западног Нила, после убода зараженог комарца. Код већине последица нема, али код једне од 150 заражених особа долази до компликација и смрти. Ни сва достигнућа медицине, нажалост, Мири нису помогла, а знала је да после месеци борбе за живот следи одлазак.

"Гледам у звезде. Небо је ведро, Млечни пут изгледа тако близу. Тамо и ја идем ускоро... Није ме страх. До тада, пустите ме да затворим очи и упијам лепоту око себе. Да дубоко удахнем испод тамног неба пуног звезда. Удахни. Издахни. То је све!"

Овим цитатом Мире Фурлан постављеном као in memoriam на њеном званичном профилу, свет је сазнао за њену прерану смрт. И док се њене иностране колеге и обожаваоци, али и угледни "Варајети", опраштају од "вољене Делен" (из СФ серијала "Вавилон 5") и "маестралне Данијел Русо" (из "Изгубљених"), Србија и регион тугују за својом Јагликом, Енком, Кате, Маријаном, Вранком, Јагодом, Соњом...

Паралелно је градила каријеру на филмском и телевизијском платну, играјући и снимајући са највећим именима бивше Југославије. Своју прву Златну арену добила је за улогу у "Киклопу" Антуна Врдољака, играла је у Грлићевом филму "У раљама живота", чувеном ТВ хиту "Вело мисто", у Кустуричином "Оцу на службеном путу", Шотриној "Браћи по матери", Ченгићевом "Глувом баруту", Марковићевој "Турнеји"... Велики број врхунских улога, чини се, ипак је остао у сенци оне најпознатије - Јаглике у "Лепоти порока" Живка Николића. Улога несрећне, патријархално васпитане црногорске жене која са мужем долази "у легло разврата", нудистичку плажу Ада Бојана, уписана је златним словима у историју наше кинематографије.

На вест о Мириној смрти огласио се и њен филмски партнер из "Лепоте порока" Мима Караџић, који се присетио снимања култног филма, рада са Живком Николићем и Миром.

- То су били моји филмски првенци, али имао сам с ким и бити и опстати. Мира је била дивна, сјајна... срећан сам што сам је знао и плачем што је више нема - казао је Караџић.

И редитељ Здравко Шотра, са којим је легендарна глумица снимила чувени филм "Браћа по матери", казао је, за "Новости", да је "дубоко потресен одласком дивне глумице и великог човека".

- И пре рада на филму "Браћа по матери" знао сам о њој да је озбиљна глумица, велики професионалац, али и велики човек. Током снимања по кршевитом крају, под Динаром, и сам сам се уверио у то. Жао ми је што говорим овим тужним поводом, али да сте ме питали и док је била жива рекао бих вам исто. У глумачком свету ретко можете срести тако озбиљну и предану особу, предану свему што чини живот, и својој породици, и детету, и послу. Нажалост по нас и наш филм, морала је да оде из земље, јер је у време бујања национализма била у мешовитом браку, и да срећу тражи далеко од свега - казао нам је Шотра.

Када је морала да напусти Хрватску знала је пријатељима рећи да не би отишла у глумачке воде да је знала шта је чека.

Миру Фурлан политика није занимала, док се национализам и шовинизам нису у Хрватској појавили у пуној снази. То јој се, благо речено, гадило. Све те године које су претходиле "оној '91" живела је на релацији Загреб - Београд, где је одлазила због љубави, везе са српским редитељем Гораном Гајићем. А онда се у Загребу појавио текст "Тежак живот лаке жене", гнусни памфлет у којем је болесни аутор замерао глумици да "мрзи Загреб" због јеврејских корена, да је "побегла" у Београд и шта већ не. Била је згрожена, разочарана, несрећна. "Када се лаж понавља, постане истина", говорила је својим загребачким пријатељима, након што јој је ХНК уручио отказ. Остала је и без стана, а требало је 16 година повлачења по судовима да га добије натраг. Горан и она продали су аутомобил и отишли у Америку. Супруг је носио фрижидере по њујоршким кућама, она радила све могуће послове.

За нови почетак јој ништа није било тешко, прала је тоалете, радила као конобарица док нису и тамо стигле улоге. Горки укус свега што је прошла, од прогонства из властите земље до новог живота у Америци, оставио је траг, али не и горчину, да би недавно рекла да јој је требало "само" шездесет година да схвати да "после кише обично засја сунце".

ГРЛИЋ: ИЗУЗЕТНО ОСЕТЉИВА И ХРАБРА

- Била је крхка и снажна, крајње осетљива и истовремено храбра жена, највећа хрватска и југословенска глумица многих генерација, па и моје. Била је и невероватно образована и талентована, имала је осећај за правду и снагу какву мало ко на овим просторима има. Тако се усудила говорити о неправди. Живот је није мазио, а остаће заувек права хероина. Отворено треба рећи да је велика срамота хрватске културе што у ових тридесет година ниједан министар или министарка нису нашли за сходно да се извине за националистички погром који је доживела деведесетих и да је позову натраг у земљу - рекао је, за "Новости", редитељ Рајко Грлић.

МИРА БАЊАЦ: ГОСПОДСТВЕНО НОСИЛА ТУГУ

ТУЖНА вест о прераном одласку млађе колегинице Мире Фурлан (66) с којом је играла у једном филму и ТВ серији, примадону нашег глумишта Миру Бањац (92) затекла је јуче у Бањалуци на сету ТВ трилогије "Кости" Николе Пејаковића. Две Мире, у размаку од 30 година, играле су заједно у култном филму Живка Николића "Лепота порока" (1986) и у ТВ серијалу РТВ Војводине "Вере и завере", снимљеном 2016. године по роману Александра Тишме.

- Мира је била сјајна особа и глумица. Била ми је и одличан пријатељ. Јако сам тужна због њеног прераног одласка - казала је Бањчева у изјави "Новостима".

Она је додала и да је Мира Фурлан своју тугу због непријатности које је деведесетих година, а и доцније, доживљавала у родној Хрватској, "носила господствено и није никада од тога правила спектакл".Ј. С.

ТИХОМИР СТАНИЋ: НЕЗАБОРАВНИ ОСМЕХ

ВЕСТ ме није изненадила, чуо сам за њену болест од заједничких пријатеља пре неколико месеци, али ме је потресла јако. Горан Марковић, Светозар Цветковић и ја смо били веома поносни када је пристала да дође из Америке и са нама сними филм "Турнеја". Њен осмех из филма "Лепота порока" је нешто што никад нећемо заборавити. Мира је оставила дубок траг својом лепотом и талентом, не само у кинематографији него и у срцима свих нас. Част ми је што сам је познавао, јер је мени, као и другима, обогатила живот.

РАДЕ ШЕРБЕЏИЈА: СВИ СУ ЈЕ ВОЛЕЛИ

ПАМТИМ је као једну од најдивнијих глумица из бивше Југославије. Талентом и лепотом била је Мира Ступица наше генерације, сви су је волели, њени пријатељи, глумци, глумице, режисери, публика. А она је волела свет, али га се и плашила. Као права хероина била је трагичарка у приватном животу, пре свега због љубави према истини. Од националиста је доживела ударце, у земљи у којој је рођена и у којој је живела. И све је то Мира издржала и успела да се оствари као уметница у Америци. У нашем "Улисису" одиграла је фантастичну Медеју и више није било ниједног лошег коментара за њен повратак. Знам да је била срећна што се вратила свом језику, а имала је срећу што је пронашла љубав свог живота у Горану Гајићу, који јој је увек био подршка како би се одржала у овом окрутном свету.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

stojan

28.01.2021. 07:28

Neka je slava SLAVNOJ Miri koju pamtimo po prirodnoj nadarenosti za glumu. Njeno nadasve intelektualno I tako blago,toplo I andjeosko lice ostace u secanju svih onih koji su znali da prepoznaju takve retke licne I.umetnicke kvalitete. Hvala vam dobra Miro I pocivajte umiru. Porodici iskreno saucesce.