КУСТУРИЦА И КОНЧАЛОВСКИ НА ВЕЗИ: Откривамо технологију, а језик остаје највећа тајна

Н.Јанковић

22. 01. 2021. у 21:37

КУСТУРИЦА И КОНЧАЛОВСКИ НА ВЕЗИ: Откривамо технологију, а језик остаје највећа тајна

Фото: Кустендорф

ПРЕ пет година Андреј Кончаловски био је гост Емира Кустурице у Мокрој Гори.

Овог 22. јануара, глобалне околности условиле су "онлајн" сусрет двојице редитеља, одмах по отварању 14. Међународног фестивала "Кустендорф". Поводи за разговор, прошли пут, били су рат у Украјини и остварење "Поштареве беле ноћи". Сада је публика на мрежи (kustendorf.online) у прилици да види најновији филм руског аутора "Драги другови", као и кратак разговор двојице великана светске кинематографије.

Филм "Драги другови" снимљен је 2020. године. Из перспективе партијског активисте осликава ситуацију у СССР 1962. године. Због поскупљења хране избио је штрајк радника у малом индустријском граду Новочеркаску. Побуна је угушена у крви, масакр је скривен од јавности. Знало се да би истина заувек променила погледе на свет милиона људи под комунистичким режимом.

- Управо сад сам видео твој филм, јако ми се допао, доживео сам снажне емоције. Помислио сам, то је човек чијег сам "Првог учитеља" гледао још када сам почињао студије у Прагу. А сада је још бољи него тада! Опет, пуно је времена прошло, ми смо већ диносауруси - рекао је Кустурица током видео разговора са славним колегом, рођеним братом Никите Михалкова, сином Сергеја, аутора совјетске и руске химне и песникиње Наталије, пријатељем и сарадником великог Тарковског... - Кроз твоју шест деценија дугу филмографију може пратити и "читати" историја 20. века. Притом је твој језик толико млад и свеж. Кад видим филм младог човека, он није тако свеж, нити толико јак, нема тај историјски, индивидуалан приступ попут твог. Млади користе језик технологије...

Кончаловски је уз осмех узвратио, да му је драго због прилике да разговара са ствараоцем који суштински познаје филмску уметност.

- Говоримо о језику. Последњи човек са којим сам ја разговарао о језику био је Бернардо Бертолучи. За младе редитеље језик као да није битан... А у ствари, није технологија, већ је језик оно за шта мислим да није до краја откривено. Бергман, Фелини, Бесон... многи редитељи су радили оно што желе, по свом нахођењу, тешко је разумети тајне њиховог језика - објаснио је Кончаловски - До снимања "Белих ноћи" ја сам мислио да све знам: панорама, крупни план, све је јасно, снимамо даље! Од ствари које су се мени допале последњих година, важне су две и тичу се откривања језика. Прву је рекао Бресон - да је јако важно да не погрешиш у ономе што откриваш. Ја бих додао, најважније је оно што не показујеш!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)