ПРОЈЕКАТ “ФРАНКОФОНИЈА И НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ”: Нови короак у зближавањ културе Француске и Србије

В.В.С.

21. 01. 2021. у 16:13

ПРОЈЕКАТ “ФРАНКОФОНИЈА И НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ”: Нови короак у зближавањ културе Француске и Србије

Фото: Народно позориште

СПОРАЗУМ о пројекту „Франкофонија и Нарадног позоришта“ потписан је јуче у Народном позоришту у Београду, а потписали су га управница Народног позоришта Ивана Вујић, директор Француског института у Србији Мануел Буар и аташе за културу Амбасаде Француске у Београду Катрин Фодри.

Тема споразума је представљање и јавно читање савремених драма француских аутора које ће одржавати на сцени националног театра, а учествоваће млади уметници и чланови ове куће.

Споразум обезбеђује услове да Француски институт у Београду у Народном позоришту направи преглед савремене француске драматургије и даје прилику за стварање младим редитељима, глумцима и читавом нашем ансамблу – истакла је Вујић и додала да ће такви догађаји бити од велике важности за нашу културну јавност.

Мануел Буар, директор Француског института у Београду, честитао је славу (Светог Јована) запосленима у Народном позоришту и рекао:

Част нам је да склопимо споразум са Народним позориштем у циљу промоције ставаралаштва француских писаца. Читања савремених драма француских аутора веома су драгоцена јер представљају нови корак у зближавању две културе. То је прилика да се културна јавност у Србији упозна са новом генерацијом француских драмских писаца – нагласио је Буар.

Иначе, реч је о младим француским ауторима Луси Депо, Зерар Воткинс, Лоран Мовиње, Давид Леско, Фредерик Сонтаг.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)