МИСТЕРИЈА АГАТЕ КРИСТИ: Нови роман Мери Бенедикт о нестанку славне књижевнице

Д. Б. М.

21. 01. 2021. у 15:40

МИСТЕРИЈА АГАТЕ КРИСТИ: Нови роман Мери Бенедикт о нестанку славне књижевнице

Фото Pixabay

НАЈВЕЋА мистерија Агате Кристи био је њен нестанак у децембру 1926. године. Када је напуштен аутомобил тада већ познате књижевнице нађен у Сарију, фанови су правили поређење између нестанка и њених мистериозних романа.

Аутомобил је пронађен крај дубоког језера, а једини трагови били су трагови неких гума и бунда која је остала унутра – што је многима било необично јер је било хладно време. Низале су се теорије завере – да се убила, да је убијена, да је киднапована, а међу најпопуларнијима је да је изгубила памћење. Хиљаде људи је „чешљало“ село у потрази за њом, а творац Шерлока Холмса, Артур Конан Дојл је довео окултисту да помогне. Да је и њен Херкул Поаро био стварна особа вероватно би се и он придружио лову.

Једанаест дана касније, Агата се појавила подједнако мистериозно као што је и нестала, тврдећи да је изгубила памћење. Мало ко је поверовао у ту њену причу, говорило се да је побегла од  супруга.  О том догађају  писане су књиге и снимани филмови, и кад су сви помислили да се о Агатином нестанку не може више ништа ни сазнати, ни измислити, бестселер списатељица Мери Бенедикт објавила је роман „Мистерија госпође Кристи“, делимично заснован на чињеницама.

 

Прича је испричана у првом лицу. Кристи говори о свом браку са пуковником Арчибалдом (Арчи), али и о друштвеним стегама. Арчи је после неколико година брака показао своје право лице: нарцисоидан, окрутан, насилан.  Мајка је Агату учила да буде потчињена мушкарцима и да им удовољи по сваку цену. Агата се пита где је погрешила, кад год манипулативни Арчи каже да не воли да слуша приче о култури, музици, глупим идејама за књиге... Бенедикт алудира на тајне које Арчи крије од полиције, укључујући и веридбу са другом женом.

Мари Бенедикт је књижевни псеудоним Хедер Терел. Рођена је 1969. године у Питсбургу, дипломирала је историју и историју уметности на Бостонском колеџу, а затим право на Бостонском универзитету. Док је радила као правница, сањала је о томе да пише историјске романе о брилијантним женама и коначно је 2017. године написала свој први роман „Други Ајнштајн“, који говори о физичарки Милеви Марић, Ајнштајновој првој жени, и њеној улози у његовим теоријама. Роман о Милеви, као и „Једна жена за столом“ објављени су и код нас.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)