ЦЕНЗУРА СА ДУБОКИМ КОРЕНИМА: Дејану Вукићевићу уручена награда "Дејан Медаковић" за дело NON IMPRIMATUR

Ј. СИМИЋ

20. 01. 2021. у 23:39

ЦЕНЗУРА СА ДУБОКИМ КОРЕНИМА: Дејану Вукићевићу уручена награда Дејан Медаковић за дело NON IMPRIMATUR

Фото Н. Карлић

ЦЕНЗУРА је феномен који прати човечанство од његовог настанка, траје све време његовог постојања, а има својство трансформације, мимикрије и прилагођавања.

Дакле, може се рећи да је цензура универзална. Борба против ње траје колико и она сама, а бојим се да ће трајати и даље, дубоко у будућности.

Овакво виђење цензуре Дејан Вукићевић описао је у својој књизи "NON IMPRIMATUR или цензура у библиотекарству и издаваштву", награђеном престижним признањем "Дејан Медаковић", које су у знак сећања на барокно свестраног аутора и академика 2008. године установили ИК "Прометеј" и њен власник Зоран Колунџија.

Фото Н. Карлић

На свечаности уручења овог престижног признања у Градској кући у Новом Саду, из историјата цензуре, који се у његовој књизи протеже на 20 поглавља, Вукићевић је као један од најдрастичнијих примера издвојио случај папе Пија Другог. Поглавар Римокатоличке цркве, наиме, у младости је објавио љубавни роман, а када је постао први човек Ватикана, сам је забранио своје дело.

ВОЈВОДИ МИШИЋУ У ЧАСТ

МАДА је пандемија вируса корона Јелена Радомировић Маринковић, председница Скупштине Града Новог Сада, нагласила је да је овај дан значајан јер се навршава век од упокојења војводе Живојина Мишића. У то име малишани из Фондације "Лаза Костић", коју води Марина Милић Радовић, извели су игроказ посвећен легендарном команданту српске војске у Колубарској и другим великим биткама.

Као један од најзанимљивијих примера аутоцензуре у нашој историји, Вукићевић наводи како је Бранислав Нушић своје "Сумњиво лице" узалуд нудио двојици управника Народног позоришта у Београду, који не само да су текст одбили него су га и посаветовали да га више ником не показује.

- Али када је Нушић дошао на чело овог театра, овај свој роман, који се на комичан начин бави корумпираним стањем државних чиновника у Србији и утицајем династије Обреновић, лично је ставио на најудаљенију полицу - рекао је Вукићевић новинарима пошто му је уручена награда "Дејан Медаковић", која се састоји од златника са Медаковићевим ликом, свечане дипломе и Медаковићеве монографије у ексклузивном повезу.

Фото Н. Карлић

Образлажући одлуку да награди управо ово дело, председник жирија проф. др Бошко Сувајџић истакао је да је на конкурс пристигло 10 књига, али да је Вукићевић написао "узбудљиву, духовиту и на моменте застрашујућу књигу о историји цензуре од постанка човечанства до данас у свим њеним појавним облицима".

У Вукићевићевој књизи истакнути су и часни примери бораца против цензуре уз нимало охрабрујући закључак да као феномен, она остаје неуништива и у 21. веку.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)