ДОСАД НЕВИЂЕНО ЛИЦЕ НЕМАЧКЕ ИСТОРИЈЕ: Ахим вон Борис, редитељ и сценариста серије "Вавилон Берлин", најављује трећу сезону на Епик драми

Н. ДРАЖОВИЋ

23. 01. 2021. у 15:46

ВИШЕСТРУКО награђивана немачка серија "Вавилон Берлин", која са буџетом од 40 милиона долара важи за најскупљи ТВ пројекат ван енглеског говорног подручја свих времена, враћа се на домаће мале екране са 12 нових епизода.

ДОСАД НЕВИЂЕНО ЛИЦЕ НЕМАЧКЕ ИСТОРИЈЕ: Ахим вон Борис, редитељ и сценариста серије Вавилон Берлин, најављује трећу сезону на Епик драми

Фото Вијасат

Премијера треће сезоне историјског ноар-кримића заказана је за 28. јануар, од 21.00, на каналу Епик Драма. ТВ сага о славној деценији немачке декаденције у режији Ахима вон Бориса, Тома Тиквера и Хенка Хандлегтена, заснована на романима немачког писца Фолкера Кучера, овог пута води нас у турбулентне дане уочи краха светске економије.

На часовнику хаоса, казаљка судбине све је ближе легендарном "Црном петку". Тренутку у ком је уследио колапс америчке берзе, након које су попут домина пале и све остале. У сам сумрак једне ере, током које је међуратни Берлин одисао слободом, културном авангардом и прогресивним идејама, наши стари знанци, инспектори Гереон Рет (Волкер Брух) и Шарлот Ритер (Лив Лиза Фрајс) још једном се спремају да погледају у наличје тог богатства и гламура.

На почетку треће сезоне затичемо их на случају мистериозне смрти глумице Бети Винтер. Те давне 1929. године, неми филм отишао је у заборав, а магија звука привукла је хиљаде опчињених Немаца у биоскопе. Дојучерашње "иконе без гласа" са великог платна, преко ноћи су постале диве које обожава читава нација. Наставак серије открива нам да та слава има цену, а у ексклузивном разговору за "ТВ новости", аутор, редитељ и сценариста "Вавилон Берлина", Ахим вон Борис, поделио је са гледаоцима у Србији још неке пикантерије - тик пред старт нове сезоне.

Фото Вијасат

- И даље је то она иста, неиспричана прича о периоду немачке ренесансе која је у историји остала на маргинама страшних догађаја који су уследили са Другим светским ратом. У овом наставку мало више ћемо се бавити медијима, пре свега штампом. Она је имала велику улогу у друштвеном и политичком животу Берлина из тог времена - поручује вон Борис, додајући да је пажња посвећена и развоју кинематографије, биоскопима и првим великим редитељима Немачке.

- Двадесете године прошлог века биле су инспирација и наш задатак био је да један велики и значајан део немачке историје оживимо пред камерама. Једини циљ који смо имали био је да прославимо Берлин из тог времена. Популарност серије широм света доказ је да смо у томе и успели - сматра Борис.

Ипак, пут од првог до последњег корака на тој стази успеха, како то и сам признаје, није био лак. Аутори серије пошли су од романа прослављеног немачког писца, који су према његовим речима, били налик неуништивом кавезу.

- Проблем са романима, поготово са кримићима, је тај што је свака мисао "закуцана" као ексер у дасци. Требало је много креативног рада свих нас да се те даске разлабаве и да се књига прилагоди ТВ формату. Серија "Вавилон Берлин", осим тематике, жанра и савременог приступа у продукцији, модерну немачку кинематографију подигла је на виши ниво и у том погледу. Био је то први пут у историји немачке продукције да се једна велика медијска компанија, као што је "Скај", укључила у суфинансирање тако амбициозног пројекта - открива редитељ.

Како смо сазнали од редитеља, нових 12 епизода забележиће последње "срећне" дане космополитске метрополе која је ускоро постала епицентар светског зла.

- Када људи говоре о немачкој историји, фашизам је прва асоцијација. У претходне две сезоне видели смо неко друго лице те историје. Блиставо, лепршаво, понекад мрачно, али пре ове серије - невиђено. Трећа сезона лагано почиње да свира неке злокобније тонове. Она је попут чаробног плеса на вулкану који само што није експлодирао. У четвртом циклусу та игра већ потпуно мења ритам. Зато гледаоцима у Србији могу да поручим само да уживају у плесу док музика још траје - закључује Ахим вон Борис, који серију "Вавилон Берлин" упоређује са пловидбом легендарног прекоокеанског брода "Титаник".

- Сви знају шта се дешава на крају. "Титаник" тоне. Али, зато, хајде да уживамо у путовању. А наша серија је управо то. Све оно што је претходило потонућу - поручује фон Борис, који на наше питање где види крај "пловидбе" његове серије, одговара кратко:

- Па код "леденог брега". У нашем случају то је Други светски рат. После тога "Вавилон Берлин" тоне, и нема даље. Верујем да нас од тог тренутка дели још пета сезона. Али, видећемо.

РАДУЈЕМ СЕ ПРВОЈ КЛАПИ ЧЕТВРТЕ СЕЗОНЕ

ВАШИ читаоци у Србији имаће још једну ексклузиву, будући да смо нешто мало пре овог разговора завршили први велики радни састанак поводом почетка препродукције четврте сезоне серије - открива нам вон Борис.

- Цела екипа била је на окупу. Шефови свих сектора. Међутим, у сали за састанке било је тек нас неколико. Сви остали укључили су се путем видео-линка. Никада раније нисам радио на тај начин, али изгледа да ће нам онлајн снимање серија ускоро постати пракса. Невероватно је колико је пандемија коронавируса за само неколико месеци променила цео свет - поделио је са нама искуство чувени редитељ, не могавши да сакрије чуђење пред новим околностима рада. Додаје да је олакшање што ће током рада на наставку бити ангажована екипа из претходног циклуса, како за технички део тима, тако ни у глумачкој постави нема великих промена.

- Због мера предострожности, Том, Хенк и ја већ месецима смо у изолацији, будући да смо и редитељи и сценаристи овог пројекта. Виђам их сваког дана преко камере, али не памтим када смо се последњи пут видели уживо. Радујем се првој клапи. Ужелео сам се реалности!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

МИНИСТАРСТВО одбране Русије саопштило је да су његове Ваздушно-космичке снаге у понедељак гађале положаје терористичке организације Џабхат ал-Нусра у Идлибу, убивши и ранивши већи број терориста те организације и уништивши њихове положаје.

04. 10. 2022. у 22:56

КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО? Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

"КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО?" Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

БРИТАНСКА премијерка Лиз Трас обећала је у среду да ће провести Британију кроз "олујна времена" и преобразити британску економију, у покушају да поврати ауторитет у својој странци која се побунила након хаотичних првих месец дана на власти.

05. 10. 2022. у 17:47

Коментари (0)

С ПИНКОМ САМ ЗАВРШИО: Жика се повукао се екрана - ево чиме се данас бави