ИСПРАЋАЈ ПЕСНИКА НА ОРЛОВАЧИ: Сахрана Миљурка Вукадиновића сутра, опело служи отац Петар Лукић

Д. Б. М.

20. 01. 2021. у 15:19

ИСПРАЋАЈ ПЕСНИКА НА ОРЛОВАЧИ: Сахрана Миљурка Вукадиновића сутра, опело служи отац Петар Лукић

ПРОМО

ПЕСНИК, есејиста, прозни писац, антологичар и преводилац Миљурко Вукадиновић биће сахрањен сутра (21. јануара) на гробљу Орловача. Отац Петар Лукић одржаће опело у капели у 11 часова, након чега ће у 11 и 30 бити сахрана.

Вукадиновић је преминуо у Београду, од последица короне, у 68. години.Писао је на српском и румунском језику. Дела су му превођена на многе језике, а поезија сврстана у значајне антологије у земљи и иностранству.

У књижевност је ушао 1977. збирком стихова "Слободно Средоземље", после које је уследило још 20 песничких књига, међу којима су "Пољски радови", "Водена република", "Чини и кучине", "Своје воде господар", "Вевчаница". Неколико збирки објавио је и на румунском језику, а на српском три прозне књиге од којих је "Мушка природа" имала три издања. Добитник је низа награда, као што су "Златна струна", "Раде Драинац", "Печат кнеза Лазара", "Арка", "Повеља Карађорђе", "Павле Бихали". Лауреаут је и међународних признања, награде "Никита Станескуи" и Орден са златним венцем "Михај Еминеску" Републике Молдавије.

Превео је више од тридесет књига и две антологије. Његова поезија и проза превођена је на десетак светских језика, а поезијом је присутан у најзначајнијим антологијама у земљи и иностранству. Добитник је бројних домаћих и међународних награда за поезију, прозу и превођење. Био је уредник трибине "Француска 7" Удружења књижевника Србије.

Био је уредник трибине "Француска 7" Удружења књижевника Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)