ЗА КЊИГУ „NON IMPRIMATUR“: Уручење награде „Дејан Медаковић“ Дејану Вукићевићу

Д. Б. М.

20. 01. 2021. у 00:00

ЗА КЊИГУ „NON IMPRIMATUR“: Уручење награде „Дејан Медаковић“ Дејану Вукићевићу

Прометеј

У СВЕЧАНОЈ сали Градске куће у Новом Саду данас у подне биће уручена награда „Дејан Медаковић“ Дејану Вукићевићу, за књигу „NON IMPRIMATUR или цензура у библиотекрству и издаваштву“.

Поред лауреата, гостима ће се обратити Јелена Маринковић, председница Скупштине Града Новог Сада, др Бошко Сувајџић, председник жирија и Зоран Колунџија, директор издавачке куће „Прометеј“.  У уметничком програму учествују Вука Ђурђевић, Стефан Ракић и подмладак Фондације „Лаза Костић“.

Подсетимо, на конкурс за награду „Дејан Медаковић“ приспело је девет књига, а у најужем избору биле су „Косовско питање 1974-1989“ Петра Ристановића и NON IMPRIMATUR Дејана Вукићевића. Ценећи изванредан труд и научни капацитет који је млади истраживач Ристановић уложио у расветљавање година које су довеле до „косовске кризе“, чије последице још увек трају, жири се ипак, једногласно определио да награду „Дејан Медаковић“ додели књизи Дејана Вукићевића.

-Вукићевић је написао питку, узбудљиву, духовиту и застрашујућу књигу о историји цензуре од постанка човечанства до данас, у свим њеним појавним облицима, мимикријама, кетманским привидима, деформацијама, али и „светлим странама“ цензуре, као што је на пример обавезни примерак књиге у библиотекарству. Пред нама је лексикон, енциклопедијски приручник, библиографско, политичко и анегдотско штиво, али изнад свега потресна и узбудљива прича која понире у најдубље кутове човекових мрачних страхова – образложио је одлуку жири.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)