ЛЕГЕНДА ПРЕТОЧЕНА У ПАМЋЕЊЕ: Премијера поводом сто година од смрти војсковође Живојина Мишића

В. СТРУГАР

20. 01. 2021. у 11:14

НА дан када је пре једног века преминуо "најталентованији генерал Великог рата", 20. јануара, глумац Бошко Пулетић премијерно ће извести монодраму "Војвода Живојин Мишић" Миће Живојиновића, на београдској сцени Позоришта "Славија".

ЛЕГЕНДА ПРЕТОЧЕНА  У ПАМЋЕЊЕ: Премијера поводом сто година од смрти војсковође Живојина Мишића

Фото промо

Узбудљива представа (у режији Велимира Митровића), како се најављује, обухватиће све главне догађаје једне блиставе војничке каријере и сукобе са политичким амбицијама врха тадашње државе, кроз казивање проткано емоцијама, родољубљем и сетним хумором...

Пулетић, глумац Народног позоришта у пензији, вечерашњу монодраму сматра круном своје каријере. Биће то и трећи наслов у коме ће се појавити у шињелу војводе Мишића: четрнаест година са колегом Лепомиром Ивковићем делио је сцену у дуодрами "Време части и поноса" (по тексту истог писца), играо је генерала и у ТВ серији "Југословенка", а сада ће се појавити сам на позорници са причом о човеку чија се ратна стратегија изучава на војним академијама широм света.

- Све је почело сасвим случајно. Делове књиге др Миће Живојиновића "Живот преточен у памћење", мој колега Лепомир читао је на једној промоцији. И онда ме позвао у један сат ноћу и рекао: "Боле, ја сам пет пута заплакао док сам читао. Ово морамо да радимо!" Ја сам направио адаптацију романа, а онда се, у сарадњи са писцем, припремио за сценско извођење - објашњава Пулетић.

ДУОДРАМА Бошко Пулетић и Лепомир Ивковић у "Времену части и поноса", Фото промо

- Иначе, реч је о изузетној књизи у којој има места за три телевизијске серије! Јер, Мишић је имао изузетно богат живот. Нисмо се бавили породицом, а само о њему и његовој жени могао би се написати посебан роман. Мало се зна и да је стварао дивне стихове посвећене својој Лујзи...

ВРЕМЕ ХРАБРОСТИ

НЕСТВАРНА животна судбина највећег српског војсковође Живојина Мишића, из пера др Миће Живојиновића, преточена је у једночасовну узбудљиву представу. Извођење Бошка Пулетића вратиће нас у трагично време Првог светског рата, време храбрости, жртвовања и заносне борбе за слободу. Слојевитом игром, ова исповест плени и прожима гледаоца најтананијим осећањем испуњености и поноса - истиче редитељ Велимир Митровић.

Специјално за ову представу Бранислав Пиповић је компоновао музику, а млада глумица Јасмина Димитријевић је снимила вокал, песму а капела.

- Већ је прошао цео један век у коме је Србија, кроз сталну борбу за слободу, доказала читавом свету да слободарска мисао букти у срцу и не гаси се узимањем главе, да је сунце слободе изван домета свакојаког оружја и да се љубав не сече сабљом, а вера и нада казненим експедицијама. Тиме смо доказали како један бројчано мали народ зна и може, да се часно и храбро бори, брани и одбрани своје право на правду, истину и слободу - надахнуте су речи писца, иначе доктора правних наука и пуковника у пензији.

Како додаје, заслуге за ове успехе припадају најталентованијем генералу у Првом светском рату, славном српском војводи Живојину Мишићу, који је командујући Колубарком битком показао аустроугарској и немачкој царевини да је Колубара најдужа, најшира и најбржа река у Европи и да се не може тако лако и брзо савладати...

Представа се реализује под покровитељством Савеза удружења потомака ратника 1912-1920.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)