НАГРАДА "ПАВЛЕ МАРКОВИЋ АДАМОВ": Ани Дудаш за стваралачки допринос

М.А.К.

19. 01. 2021. у 13:46

НАГРАДА ПАВЛЕ МАРКОВИЋ АДАМОВ: Ани Дудаш за стваралачки допринос

Приватна архива

ПЕСНИКИЊИ, преводиоцу, путописцу, књижевном критичару и писцу за децу Ани Дудаш, припала је награда "Павле Марковић Адамов" коју додељује од 1988. Културни центар "Карловачка уметничка радионица" из Сремских Карловаца за стваралачки допринос у култури.

Признање је, стоји у образложењу, добила за рад у стишком крају у подучавању деце православној вери и песништву (објавила је више од 30 књига за најмлађе), али и за допринос културним институцијама попут "Федраса", часописа "Браничево", "Стиг" ( уређивала га је 20 година заједно са Србољубом Митићем) и "Мајдан". Песме су јој превођене на руски и белоруски и заступљене у бројним антологијама.

За књижевни рад Ани Дудаш је до сада припала Повеља за животно дело Удружења књижевника Србије, награда "Илија Милосављевић Коларац" за преводилаштво, признање "Србољуб Митић". Ова пореклом Словакиња из Ковачице, више од пола века живи и ради у Малом Црнићу, а прихавтила је и православље.

Током књижевне каријере, веома је била активна у превођењу са словачког на српски језик, а недавно је објавила и збирку превода четири савремене словачке песникиње под називом "Светлости сабрања". Сама је написала више од 60 књига, од којих су најзначајније поетске, и то "Жена травка", "Дуга над Стигом", "Страсна недеља" и "У метафори времена"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)