РЕФОРМAТОР, МИНИСТАР И КРАЉЕВ ГУВЕРНЕР: Неготински Историјски архив објавио „Дневничке записе генерала Јована Мишковића“ (ФОТО)

С.М.ЈОВАНОВИЋ

17. 01. 2021. у 20:55

РЕФОРМAТОР, МИНИСТАР И КРАЉЕВ ГУВЕРНЕР: Неготински Историјски архив објавио „Дневничке записе генерала Јована Мишковића“ (ФОТО)

Фото. Историјски архив Неготина

ИСТОРИЈСКИ архив Неготин публиковао је “Дневничке записе генерала Јована Мишковића”.

Реч је о официру који је обављао све командне и друге дужности у војсци, био гувернер малолетном краљу Александру Обреновићу, министар војни, генерал српске војске, њен реформатор и председник Српске краљевске академије, али и аутор бројних дела из војне географије, тактике, војне историје и других научних области.

-Дневници нашег истакнутог Неготинца, генерала међу академицима и академика међу генералима, Јована Мишковића, садрже преко 6.000 руком исписаних листова, и као такви, квалитативно и кванитативно представљају праву ризницу којом треба да се поноси свака нација, а понајвише наш Неготин. Овом приликом Архив у Неготину, након три године стручног приређивања, издаје ове рукописе у три тома на готово 2.000 страница, и културно добро од изузетног значаја, које је дуго времена било у Архиву Српске академије наука и уметности, као примаран историјски извор докумената од непроцењиве вредности, износи пред стручну и ширу читалачку јавност - каже уредник овог издања, Ненад Војиновић, архивски саветник и директор Историјског архива у Неготину.

Генералове дневничке записе од 1865. до 1907. године чији је издавач Историјски архив у Неготину, приредио је Александар Савић. Уредник издања је Ненад Војиновић, а рецензент професор др Сузана Рајић, шеф катедре за историју на Философском факултету у Београду.

-Реч је о прворазредном историјском извору, а који се односи на културну, друштвену, војну и политичку историју Србије друге половине 19. и почетка 20. века. Имајући у виду многобројне војне и државничке активности, те значајну друштвену и научну ангажованост генерала Мишковића, нема сумње да његови дневнички записи које је водио више деценија представљају културно добро изузетне важности - наводи проф. др Сузана Рајић у рецензији овог издања.

Фото: С. М. Јовановић

Ненад Војиновић

Најновије издање Историјског архива у Неготину финансијски је помогло Министарство културе и информисања Србије, а његова промоција, наводи Војиновић, биће уприличена чим се за то стекну услови и то у Неготину и највероватније у Касарни “Јован Мишковић” у Београду.

КЊИГА СЕЋАЊА

Неготински и Архив у Ужицу публиковали су недавно и књигу “Сећања Срдана Новаковића”, приређивача мр Маје Николове и др Александра В. Савића из Фонда овог учитеља, управитеља школа и школског надзорника у неготинском, кладовском, ивањичком крају, али и у Београду, Нишу, Подунавском округу и Грочанском срезу који се чува у београдском Педагошком музеју.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)