БЕОГРАД МУ БИО У СРЦУ: Књига са посветом јединог арапског Нобеловца постала део колекције музеја "Адлигат"

М. Мирковић

16. 01. 2021. у 11:50

БЕОГРАД МУ БИО У СРЦУ: Књига са посветом јединог арапског Нобеловца постала део колекције музеја Адлигат

Фото Приватна архива

ЈЕДИНИ добитник Нобелове награде за књижевност у целом арапском свету, египатски књижевник Нагиб Махфуз, није волео да путује.

Једини изузетак били су његови доласци у Београд. Чак није отишао ни у Стокхолм на уручење Нобелове награде, али је волео да долази у Београд који му је био у срцу, као и ова земља коју је веома поштовао. И сада га ми, на неки начин, поново доводимо у Србију, затварамо један животни циклус, што би њему, сигурно, било изузетно драго.

ПОШТОВАЊЕ Гости музеја подсетили на пишчеву љубав према Београду, Фото Приватна архива

Овим речима је Њ. е. амбасадор Египта Амир Агувејли описао египатског нобеловца, уручујући председнику "Адлигата" Виктору Лазићу Махфузову књигу "Одјеци биографије" са посветом аутора, која је обогатила Збирку Египта у Музеју књиге и путовања.

Пријатељство са танасковићем

У ОВОМ јединственом музеју, који делује под кровом и окриљем Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу "Адлигат", налази се и једна од најзначајнијих збирки књига о Египту у овом делу Европе, која је формирана у сарадњи са Српско-египатским друштвом пријатељства, чија је председница Анета Ђермановић присуствовала примопредаји књига. Професор Дарко Танасковић, који је лично познавао египатског нобеловца, присутнима је рекао неколико речи о том познанству.

ПОКЛОН Драгоцени примерак, Фото Приватна архива

Драгоцену књигу са посветом на поклон је "Адлигату", уз неколико својих књига, послао књижевник Мухамед Самави, дугогодишњи председник Пен центра у Каиру, који је 2019. посетио Музеј и ово удружење. Самави је био вишедеценијски пријатељ славног писца и управо он је у Махфузово име у Стокхолму примио Нобелову награду и одржао говор у Шведској краљевској академији наука 1988. године.

- Књижевник Нагиб Махфуз сматра се једним од најзначајнијих арапских књижевника 20. века. Његове посвете су права реткост и веома су тражене међу колекционарима. Сматра се једним од првих савремених писаца арапске литературе који се бавио темама реализма (егзистенцијализма) - рекао је Лазић примајући овај изузетан дар.

- Египатска литература представља најшира врата арапске књижевности - навео је амбасадор Египта. - Претходних година унапређена је сарадња наших земаља на плану културе. Први пут је Египат учествовао на Сајму књига у Београду, на којем је био и почасни гост, а Србија је први пут представљена на Каирском међународном сајму књига, највећем на свету по броју посетилаца. Србију је посетила и група жена писаца, чиме смо такође допринели повезивању женских лидера двеју земаља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)