КУСТЕНДОРФ САМО ОНЛАЈН: Ове године неће бити славних гостију на познатом филмском и музичком фестивалу

Н. ЈАНКОВИЋ

16. 01. 2021. у 09:50

КУСТЕНДОРФ САМО ОНЛАЈН: Ове године неће бити славних гостију на познатом филмском и музичком фестивалу

Фото Приватна архива

ЧЕТРНАЕСТИ Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф биће одржан од 22. до 25. јануара у онлајн формату, најавили су организатори.

Због здравствене ситуације у свету, на Мећавнику први пут неће бити атмосфере по којој Србију препознају на свим меридијанима.

- Публика ће програмске садржаје моћи да прати искључиво преко дигиталне платформе, на веб-адреси kustendorf.online. Млади филмски ствараоци и великани светског ауторског филма биће у фокусу и овогодишњег Кустендорфа - саопштила је продукцијска кућа Емира Кустурице "Раста интернешнел".

У оквиру фестивала, као специјална посластица за све љубитеље филмске уметности, биће приказани разговори оснивачa Емира Кустурице са свим учесницима фестивала - са ауторима чији се филмови приказују у оквиру такмичарског и програма "Савремене тенденције".

Такмичарски програм 14. Кустендорфа састојаће се од 22 краткометражна филма домаћих и иностраних аутора. За фестивалске награде Златно, Сребрно и Бронзано јаје, ове године такмичиће се филмови младих режисера из Пољске, Белгије, Србије, Аустрије, Азербејџана, Бугарске, Северне Македоније, Немачке, Русије...

- На конкурс је пристигло 439 филмова. Изабрани филмови одражавају поетичност и разноликост читаве продукције, а издвајају се по стилу и аутентичном погледу на свет. У програму имамо 18 играних, два документарна и два анимирана краткометражна филма - објаснио је Кустурица.

У "Савременим тенденцијама" биће приказане филмске посластице, попут новог остварења Андреја Кончаловског "Драги другови!", које је добитник специјалне награде жирија Венецијанског филмског фестивала.

НА ЧЕЛУ ЖИРИЈА - АЛИЧЕ

МЕЂУНАРОДНИ жири чине аутори добро познати љубитељима "Кустендорфа": Aличе Рорвахер, награђивана италијанска редитељка, глумац Мики Манојловић и Бруно Таријер, сниматељ и дизајнер звука из Француске. Награду "Вилко Филач" за најбољу фотографију доделиће француски директор фотографије Мишел Аматје.

На Кустендорф се враћа творац остварења "Звери јужних дивљина", амерички редитељ Бен Зејтлин који је својим првенцем на велика врата, макар накратко, вратио ауторски приступ снимању филмова у северноамеричку кинематографију. Овај пут публика "Кустендорфа" гледаће његов филм "Венди". Ту су и добитник награде филмских критичара на фестивалу у Венецији, филм "Госпођица Маркс" Сузане Никијарели и "Каменоломац" редитељског двојца који чине Ђанлука и Масимилијано де Серио.

"Растварање", Фото Приватна архива

У оквиру програмске целине Ретроспектива великана, биће приказане четири епизоде серије "Била једном једна земља" Емира Кустурице. Ова програмска целина посвећена је америчкој глумици Феј Данавеј.

У оквиру исте целине, гледаћемо последњи филм прослављеног редитеља Ким Ки Дука "Растварање". Приказивање филма пратиће разговор Емира Кустурице са Динаром Жумагалијевом која је продуцирала овај филм и у њему играла главну улогу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)