ПРЕД ЗЛОМ ПЕСНИК ЗАНЕМИ: Радомир Уљаревић у новој књизи "пепео" преиспитује велика страдања

Д. Б. М.

16. 01. 2021. у 08:10

ПРЕД ЗЛОМ ПЕСНИК ЗАНЕМИ: Радомир Уљаревић у новој књизи пепео преиспитује велика страдања

Фото В. К.

НОВА књига песама Радомира Уљаревића "Пепео", објављена у издању "Космоса", преиспитује зло како у историји, тако и у савременом контексту.

Аутор каже да је "Пепео" једна од оних књига које су морале да буду написане.

- Друге књиге сам углавном писао у доколици, али ову књигу сам писао са неизмерном стрепњом - пред таквим темама песник занеми - говори нам Уљаревић.

- Теодор Адорно је имао велико неповерење према култури и језику, у опхођењу са злом -`"Писати песму после Аушвица, то је варварски", записао је он. А после Јасеновца, после логора смрти за децу, не покушати писати, зар то није варварски?!

Уљаревић наглашава да је тај проблем једнако актуелан и данас:

- Мени се учинило да документарна поезија може притећи у помоћ, дантеовске слике које нису измаштане, какве машта никада не би досегла - отуда у овој књизи толики наводи који нам помажу да ове теме промишљамо на колико је могуће прибран начин.Нису то само теме о трагедији српског народа, о геноциду, о бомбардовању, о апартхејду у новијој историји у Црној Гори, то су теме о свеколиком, есенцијалном злу, теме које покрећу најдубља онтолошка питања којима нико није дорастао - можда једино грчки трагичари.

Ако је у једној од претходних књига проговорио у име дечака, избеглице из Сирије, који је смрт нашао на несуђеној обали свог избеглиштва: "Све ћу вас казати код Бога", у књизи "Пепео" песник се суочава с неким од најужаснијих догађаја Другог светског рата и историје која је постала наша свакодневица, запазио је Гојко Божовић, књижевни критичар, песник и издавач.

ОДГОВАРА НА ИЗАЗОВЕ СТВАРНОСТИ

УЉАРЕВИЋ важи за песника критичко-иронијског лирског одговора на изазове стварности, искривљеног света и човештва.Објавио је више од двадесет књига поезије и за њих добио вредне награде у Србији, Црној Гори и широм региона.

Његова издавачка кућа "Штампар Макарије" претходних година имала је велики утицај на књижевну и читалачку јавност објављивањем значајних историографских и белетристичких наслова.

Од логора и јама, усташких злочина и прогона, преко злочина Озне и искуства репресивног комунистичког поретка, до савремених ратова и војних интервенција, злочина и људских патњи, политичких манипулација и идеолошког инжењеринга, песник истрајно разматра присуство зла у историји и свакодневици

- Зло није инцидент, читамо у овим етички узнемиреним и ангажованим песмама, већ је оно трајно присуство у људском искуству које непрестано мења форме у којима се појављује у различитим часовима историје, али не мења интензитет своје објаве. Критички тон Уљаревићевих песама полази од њихове документарне основе. Почивајући на неком упечатљивом детаљу, одломку из докумената и архива, епизоди из каквог сведочења, песме Радомира Уљаревића памте и сведоче, износе пред нас и опомињу у готово профетском тону - закључио је Божовић. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)