ОД ТЕСЛИНОГ МУЗЕЈА ДО "ЛОЖИОНИЦЕ": Бесповратна средства Развојне банке Савета Европе за културне пројекте

М.А.К.

15. 01. 2021. у 16:06

ОД ТЕСЛИНОГ МУЗЕЈА ДО ЛОЖИОНИЦЕ: Бесповратна средства Развојне банке Савета Европе за културне пројекте

Фејсбук МКИ

ДА би отпочела радове на просторима значајним за развој културе у нашој земљи, Република Србија потписала је споразум са Развојном банком Савета Европе.

Тим уговором су обезбеђена бесповратна средства у висини од 400.000 евра. Новац је намењен за припрему активности за улагање у инфраструктурне културне и креативне пројекте у Србији.

Бесповратна средства биће утрошена за реализацију студија предизводљивости и изводљивости, техничке оправданости и конкурса за извођачке пројекте за три главна културна пројекта у Београду. Први је Музеј Николе Тесле, који ће бити премештен у нову зграду Термоелектране "Снага и светлост" на Дорћолу. Наиме, зграда у којој се од оснивања налазио један од најпосећенијих музеја у земљи, враћена је у реституцији старим власницима. После више предлога за нову адресу, на којој ће бити смештена баштина нашег светски најпознатујег проналазача,одрђена је стара Термоелектрана, којој је потребна обнова и адаптације пре него што прими вредне експонате и архиву која се налази у Унесковом регистру "Памћење света".

Средства Развојне банке Савета Европе намењена су и старој згради "Ложионице" у Савској улици која ће бити вишенаменски културни центар и креативно средиште Београда и Србије. Део новца биће усмерен и на Радионицу, зграду која се за потребе Народног позоришта користи за израду сценографије, а која у наредном периоду треба да се претвори у алтернативни вишенаменски перформанс простор.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)