БЕЗ ГЛУМАЦА, ЗА САМО ПЕТОРО ГЛЕДАЛАЦА: Комад Маје Пелевић "Као да крај нијени сасвим близу" у Битеф театру три вечери заредом

В. В. С.

15. 01. 2021. у 07:45

БЕЗ ГЛУМАЦА, ЗА САМО ПЕТОРО ГЛЕДАЛАЦА: Комад Маје Пелевић Као да крај нијени сасвим близу у Битеф театру три вечери заредом

Фото Н. Шугић

У БИТЕФ театру све је спремно за вечерашњу премијеру представе "Као да крај није ни сасвим близу", по тексту Маје Пелевић и у режији Николе Завишића која ће се играти "у блоку", три вечери заредом.

- У овим тешким околностима имали смо прилику да стварамо позориште, што је велика привилегија за све нас. Нашу представу радили смо неколико месеци и имали довољно времена да промислимо сваки њен аспект. Ушли смо у пионирски пројекат који је између позоришта, инсталације, вештачке интелигенције. Нечега што спаја позориште и технологију - рекла је Маја Пелевић, и додала да је представа инспирисана и темама Битеф фестивала, као што су "Свет без људи" и "На ивици будућности".

- У том свету будућности живећемо, на неки начин, у симбиози са машинама. Питање за сваког од нас је да ли ћемо живети срећно или несрећно у таквим околностима.

Фото Н. Шугић

Иначе, комад Маје Пелевић поставља и питање да ли је ово што нам се догађа почетак неминовне апокалипсе и је ли данас (у самоћи и изолацији) могуће градити нове облике заједништва.

- Искористили смо околности да се упустимо у стварање оваквог позоришта без глумаца. Развијали смо идеје које су нам на срцу, што је био луксуз у убрзаном времену пре пандемије - истиче редитељ Никола Завишић, и додаје да су на крају створили "визуелни хаику" са елементима виртуелне реалности који би, и када би био потпуно погрешан, био веома занимљив за посматрање.

У гледалишту ће извођењу представе присуствовати само петоро људи, који ће имати прилику да искусе виртуелно путовање "кроз могуће нове светове око и унутар нас самих". У ауторском тиму су и Филип Микић (видео и ВР), Ања Ђорђевић (композитор), Мина Стругар (продукција звука), Јелена Пиљић (асистенткиња режије и видео-продукције), Сањин Ћоровић (асистент видео-продукције).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)