У ВИНУ ЈЕ ЗАНОС И ЉУБАВ : Редитељ и продуцент Дејан Караклајић, аутор породичне драме "Тајне винове лозе" о виноградарским породицама

ЈЕЛЕНА БАЊАНИН

15. 01. 2021. у 15:46

У ВИНУ ЈЕ ЗАНОС И ЉУБАВ	: Редитељ и продуцент Дејан Караклајић, аутор породичне драме Тајне винове лозе о виноградарским породицама

Фото Metro Productions

ПРИЧЕ о виновој лози и грожђу веома су старе и многобројне. Стари Египћани сматрали су да у соку грожђа има божанске крви. Доносећи људима грожђе и вино, грчки бог Дионис их је ослобађао брига, дајући им посебан дар: занос. Лоза и грозд помињу се и у Старом и у Новом завету, увек означавајући нешто добро.

Мотиви дрвенасте пузавице, њених плодова и потоњег нектара протежу се кроз уметност одвајкада. Баш зато је редитељу и продуценту Дејану Караклајићу, како каже за наш лист, био изазов да се ухвати у коштац са "винском причом".

Серија "Тајне винове лозе", која је настала по његовој идеји, и литерарном предлошку Мирјане Бобић Мојсиловић, стиже 18. јануара на канал Суперстар ТВ, радним данима, од 21 час. На Првом програму РТС серија креће у суботу, 23. јануара, сваког дана од 20 часова.

- Пре седам година хтео сам да радим у Истри причу о вину и две породице које су у некој врсти сукоба. Међутим, то се тамо није остварило, али нисам одустао од идеје. Иначе, заклети сам антиалкохоличар и у животу нисам пио алкохол, али привлачила ме је прича о вину. Мораћу да га пробам, некада. Има нечег племенитог, поетичног и праисконског у лози, чокоту, грозду и настанку вина. Изложио сам замисао Мири, која је написала основну причу, а потом смо ангажовали и друге писце. Желео сам да се позабавимо руралном, пољопривредном Србијом и учинило ми се да је ово најлепше и најзгодније јер је гајење грожђа интересантно - каже за "ТВ Новости" Дејан Караклајић, који је деценијама живео и радио у Америци.

ШАРЕНОЛИКИ ЛИКОВИ

ЈЕДАН од редитеља, Марко Манојловић, одиграо је кључну улогу у одабиру глумачке екипе. У серији се појављује више од 120 глумаца, а истиче се 20 главних ликова и неки споредни, попут Словенца, Мађара и Албанца, који додају "шареноликост" причи. У серији играју и Милица Зарић, Александар Срећковић Кубура, Дара Џокић, Миодраг Кривокапић, Сена Ђоровић, Марко Васиљевић, Јово Максић...

Кроз 36 епизода серија прати драме и борбе две виноградарске породице из различитих културних миљеа, којима су заједничке сузе, пољупци и ударци. Њихове интимне саге обавијене су лажима и прећуткивањем, а наизглед неповезане судбине преплићу се на мистериозан начин. Главну линију приче воде богати земљопоседник Вук Томовић (Војин Ћетковић) из Суботице, који крије многе тајне, и Вера Смиљанић (Слобода Мићаловић), самохрана мајка двојице синова из Неготинске Крајине, која живи у страху да се њене тајне не открију. Породична драма са примесама мелодраме, љубавне приче, трилера, мистерије и тајни, од којих се неке откривају тек у последњој епизоди, настала је у продукцији "Телекома Србије" и куће Metro Productions. Сценарио су писали Ива Митровић и Марко Поповић, са тимом сценариста, а редитељи су Марко Манојловић, Коста Ђорђевић, Дејан Караклајић и Ана Марија Роси.

- Главна линија приче почиње пре отприлике 25 година, када су се Вук и Вера као млади упознали у винограду. Вук и његов брат Зоран (Небојша Миловановић) дошли су да беру грожђе и науче нешто јер их је њихов деда, који је пре Другог светског рата имао винограде, послао на исток Србије код свог предратног пријатеља који још поседује винограде. Са Вуком и Вером била је и њена најбоља пријатељица Теодора и све троје су замишљали да једног дана направе посебно, најбоље вино. Међутим, дешава се смртни случај и њихови животи се потпуно раздвајају. У међувремену, Вера се удала и родила синове, а Вук се оженио и добио ћерку Ању. Вук има велику винарију и кућу, коју смо споља сликали у величанственој винарији Звонка Богдана. Вера је уз помоћ синова направила и на Сајму вина изложила своје прво вино, које се зове Теодора, по настрадалој девојци. Однос између Вере и Вука прожет је љубављу која се родила пре четврт века. Она оживљава при поновном сусрету на Сајму вина, у првој епизоди. Ипак, Вук и Вера нису сад у могућности да буду заједно и постепено се откривају сплетке и подметања, али и чистота односа и његова лепота. Људима је потребно чисто осећање и емоција, а водиља серије је ураво љубав - објашњава Караклајић.

Иначе, Вук, поред брата Зорана, има и сесту Ружу (Анита Манчић), а његова ћерка Ања (Вања Ненадић) завршила је енологију у Паризу са намером да, по повратку у родни крај, преузме вођење породичног бизниса. Међутим, Ањино образовање и технологије преузете са Запада сударају се са навикама и традицијом у овдашњем узгајању вина.

БЕРЧЕК, СИМЈАНОВИЋ И "ФРАЈЛЕ"

СЕРИЈА "Тајне винове лозе" комбинује аутентичне, реалне локације и објекте који су направљени у студију, а Никола Берчек, син глумца Александра Берчека, је сценограф. Музику за серију написао је композитор Зоран Симјановић, а песму за шпицу певају "Фрајле".

Кадрови серије "Тајне винове лозе" одишу прелепим, руралним пејзажима граничних подручја Србије, а како наш саговорник истиче, постоје само две сцене у Београду и то у болници.

- Хтели смо да покажемо српско село на реалан начин, без претеривања. Део радње се дешава на северу, у Суботици и Палићу, а део у Рајачким пимницама у Неготинској Крајини. Глумци говоре локалним дијалектима и акцентима, а професока Љиљана Поповић Мркић им је помагала да нађу праву меру. Серија је прављена да пренесе гледаоцима осећања, да уживају, доживе и виде нешто лепо јер су крајеви око Неготина и Палића прелепи. Краси их дивота коју врло често заборавимо. Одлазећи на снимања био сам одушевљен и трудио сам се да дочарам тај утисак гледаоцима. Као да смо тек прошле године због непредвиђених околноси почели да откривамо Србију. А у нашој земљи постоји добар живот за који се људи боре. Суштина приче је, видећете, победа над и са вином и прављење нечег што је добро. Заправо, приказ кроз које све муке човек мора да прође да би успео у ономе што жели. Има разних озбиљних проблема са којима се јунаци суочавају. Бавимо се и усвојеном децом и остарелим родитељима. Ликови из серије пију виски и пиво, као и вино, наравно, у великим количинама. Стога неки од њих одлазе у манастир да се лече од алкохолизма - наглашава Дејан Караклајић, који додаје да није планирао да буде и редитељ серије. - Снимали смо по 12 сати дневно и било је напорно и тиму иза камера и глумцима и редитељима. Снимање је трајало предуго јер смо имали три месеца паузе. Почели смо крајем фебруара прошле године и прекинули због ванредног стања у марту, па наставили тек у јуну и радили до септембра. Срећом, нико се у екипи није разболео и нисмо имали ниједан случај короне.

НАГОВЕШТАЈ ДРУГЕ СЕЗОНЕ

КАКО за "ТВ Новости" истиче Дејан Караклајић, већ се наслућује следећа сезона, за коју се нада да ће се остварити јер зависи од гледаности ове.

- Сорту багрина су у Неготинску Крајину, наводно, донели Римљани пре око хиљаду година. И даље тамо постоји то црвено грожђе од ког се прави бело вино, које има чудан, другачији укус. Око те сорте се плете део заплета и тајни серије који ће се развијати и у другом делу који баш сад пишемо - открива Караклајић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)