ИСТОРИЈУ ВЕЗЕ НИТИМА ОД НОТА: Композитор Југ Марковић, добитник угледнoг признања "Стеван Мокрањац" Удружења композитора Србије

М. МИРКОВИЋ

04. 01. 2021. у 12:27

НАГРАДА "Стеван Мокрањац" за 2019. годину припала је Југу Константину Марковићу, а ово најпрестижније композиторско признање аутору млађе генерације донело је остварење De Rerum Natura за симфонијски оркестар.

ИСТОРИЈУ ВЕЗЕ НИТИМА ОД НОТА: Композитор Југ Марковић, добитник угледнoг признања Стеван Мокрањац Удружења композитора Србије

Југ Марковић / Фото Ben Viaperalta

- Иницијално писана за сопран и оркестар, у тој вокално-инструменталној верзији композиција је премијеру доживела у Лисабону 12. јула 2019, када су је извели сопран Лара Мартинес и Оркестар "Гулбенкијан" под управом Педра Невеша - наводи аутор. - Ова друга, финална верзија претпремијеру је имала у Бриселу, 24. новембра 2019. године, са Бриселском филхармонијом и диригентом Бредом Лубманом, да би "другу" премијеру доживела у извођењу Симфонијског оркестра РТС под управом Оливере Секулић Барац, 5. децембра 2019. године у Великој сали Коларчеве задужбине.

Ретка прилика да се симфонијско дело изведе чак три пута у току једне године, са различитим оркестрима и у различитим земљама, доказује да се ради о изузетном остварењу, али и о аутору који, у пуном замаху стваралачких могућности, крупним кораком гради необично динамичну каријеру у земљи и у иностранству.

- Дело De Rerum Natura уводи нас у богати унутрашњи свет композиторске имагинације Југа Марковића, испуњен заносом, фасцинацијама и љубављу према стварима удаљеним, прошлим, према артефактима и остацима разноликих култура и различитих историјских нити. Како то сам аутор каже, "никада не покушавам да побегнем од сублимације мојих тренутних музичких заљубљености". Марковић не заузима растојање према онима који су му претходили, већ се са лакоћом отискује ка музичкој прошлости, "хрли" у загрљај својим узорима, музици која га инспирише и опчињава - речи су којима жири УКС (председавајући Зоран Ерић, композитори Ивана Стефановић и Владимир Кораћ, те музиколози Ксенија Стевановић и Ивана Миладиновић Прица) описује награђену композицију, насловљену по истоименом спису римског песника Лукреција, за коју аутор стваралачко надахнуће црпи из византијског духовног појања.

- На византијску музику дело се ослања тек у сегментима, даље естетски лута, а Лукрецијев спис "О природи ствари" из првог века нове ере, који слободно фрагментирам у тексту, остаје моја емотивна база. У верзији за сопран и оркестар користи се и кратак стих Фернанда Песое који сам ја сам превео на латински и који за мене стоји као крилатица композиције иако га у оркестарској верзији нема - открива композитор, чије стваралаштво жири описује речју "енергија", уверен да ова музика, упркос комплексности концепта, може да комуницира са најширим слојевима слушалаца.

Успут, Марковић (33) признаје да је можда прекасно открио Мокрањчеву музику, која му је постала блиска тек док је писао другу своју хорску композицију пре три године, но свестан је огромне вредности дела великана, чије име носи признање којим је управо овенчан.

АРХЕОЛОГИЈА И ЕЛЕКТРОНИКА

ПОСЛЕ студија композиције на ФМУ, започетих у класи Властимира Трајковића а завршених у класи Зорана Ерића, Југ Марковић се усавршавао на мајсторским курсевима код реномираних композитора, а завршио је и студије археологије. Тренутно похађа курс композиције и компјутерске музике при париској институцији IRCAM.

- На пролеће очекујем две премијере, једну на фестивалу Екс-ан-Прованс, док ће друга композиција, за сопран и електронику, бити завршни сегмент мог усавршавања у домену електронике, која би морала да постане макар удобан и легитиман алат за све савремене композиторе - каже Марковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)