БРЕХТ ЗА ПОЧЕТАК: Најављено десет премијера Београдског драмског позоришта

М. Мирковић

28. 12. 2020. у 19:06

ИЗВОЂЕЊЕ представе "Баал" по тексту Бертолда Брехта, коју на сцену Београдског драмског позоришта поставља награђивани словеначки редитељ Диего Де Бреа, биће прва у низу од чак десет премијера, које су за остатак актуелне и почетак предстојеће сезоне најавили управник БДП Југ Радивојевић и екипа пробраних глумаца.

БРЕХТ ЗА ПОЧЕТАК: Најављено десет премијера Београдског драмског позоришта

Фото М. Анђела

Милош Биковић, који предводи глумачку поделу, најавио је премијеру за 12. фебруар, изражавајући наду да неће бити даљих одлагања.

- Драму коју је Брехт написао као младић, у предвечерје Великог рата и то у пет верзија, ми постављамо по тексту који је комбинација свих тих пет варијанти и радимо је по франгментима - открио је Биковић о новој поставци дела, чије извођење у култној представи Едуарда Милера Београд памти дуже од три деценије.

Премијерно 20. фебруара, на сцену театра на Крсту стиже и Фасбиндерова драма "Кишне капи на врелом камењу", у режији Југа Ђорђевића - за кога глумац Павле Пекић каже да успева да комад о љубави и манипулацији учини актуелнијим но икад.

Милош Биковић / Фото М. Анђела

Глумица Наташа Марковић је, најављујући за 6. март премијеру представе "Дан када ја није више било ја" Роланда Шимелпфенига, у режији Таре Манић, комад описала као надреалну, узбудљиву бајку о породици.

Роман "Тихо тече Мисисипи" награђиваног писца Владимира Табашевића доживеће прво извођење на даскама 20. марта, о чему је глумица Весна Чипчић рекла да је вест по себи, а да је посебно радује што га на сцену поставља гост из Хрватске Ивица Буљан.

- Када год сам у Загребу или Љубљани гледала његове представе, долазило би ми да пообарам све и скочим на сцену - открила је Чипчићева која овде сцену дели са ћерком Ањом Алач, као и у представи Living Room.

"Цемент Београд" Милана Рамшака Марковића по мотивима драме "Цемент" Хајнера Милера (10. април) режира Себастијан Хорват, а 24. априла на сцену БДП враћа се Јагош Марковић - са представом "Дивље месо" Горана Стефановског, која ће у театар довести и омиљену Бранку Катић, уз Милана Ланета Гутовића и друге.

- Претпостављам да су ме у екипу позвали да бих био део решења, а не део проблема - рекао је о свом учешћу у продукцији популарни Лане, који је део поделе и у "Зеленој чоји Монтенегра" у режији Никите Миливојевића, у копродукцији са Будва град театром и Градским позориштем из Подгорице, која ће се играти у августу у Будви и Београду.

Лане Гутовић и Весна Чипчић / Фото М. Анђела

КОПРОДУКЦИЈЕ

СА новосадским Ујвидеки синхазом, Вељко Мићуновић режира "Демократију" Слободана Обрадовића по мотивима драме Бродског (8. мај), Living Room Ерсана Мондтага аутор поставља за 18. септембар у копродукцији са Битефом, а у октобру се очекује и копродукција са Бео Арт Београд - "У раљама живота" по славном делу Угрешићеве, у драматизацији Биљане Србљановић и режији Андреја Носова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)