ЛЕГАТ МИОДРАГА ЗЕЧЕВИЋА СТИГАО У "АДЛИГАТ": Документа о паду Ранковића и Југословенима у Гулагу

В.Ц.С.

24. 12. 2020. у 11:33

ЛЕГАТ МИОДРАГА ЗЕЧЕВИЋА СТИГАО У АДЛИГАТ: Документа о паду Ранковића и Југословенима у Гулагу

Фото: Адлигат

ЛЕГАТ са хиљаде страница докумената о југословенским заробљеницима у Гулагу, чистки либерала 1972. године, доношењу устава 1974, паду Александра Ранковића и другим значајним догађајима из друге половине XX века у нашој земљи, стигао је у Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“ у Легату Миодрага Зечевића.

Како наводе у „Адлигату“, нарочито су занимљиви детаљни спискови прислушкивања књижевника, сликара и других уметника, али и попис озвучених дипломатских представништава и кафана, из којих се види да је било ризично напити се у Скадарлији, или да је несврстана Југославија нарочито радо прислушкивала друге несврстане државе.

Миодраг Зечевић (1930-2015), био је познат као најмлађи партизан у Шумадији, човек ком су у Другом светском рату заклани мајка и отац, председник СУБНОР-а Србије, дипломирани правник са правосудним и адовкатским испитом, дугогодишњи професор на Факултету политичких наука, одакле је и отишао у пензију. Током пола века у бившој Југославији обављао је на десетине изузетно важних функција. Између осталог, био је председник Законодавно-правне комисије Савезног већа Скупштине СФРЈ (1974-1982), председник Заједничког радног тела Скупштине СФРЈ за праћење остваривања Устава из 1974, директор Архива Југославије, шеф југословенске делегације у оквиру Групе за активу и пасиву имовине бивше СФРЈ у Бриселу 1992-1993. Био је чак и председник Ловачког савеза Југославије и често ишао у лов са Титом. У пензији је био гост лично Путина у Москви, који му је том приликом поклонио сат и тражио да га види када је био у Београду.

међународна признања

БИОГРАФСКИ институт САД одао је признање Зечевићу и 2012. прогласио га за личност године, због изванредних достигнућа у области права и историје. Интернационални биографски центар у Кембриџу га је 2009. уврстио у две хиљаде најистакнутијих интелектуалаца у XXИ веку.

Зећевић је живео и стварао другу Југославију. У свом дому складиштио је невероватно благо – оригинале или копије документације до које је само он, са својим ауторитетом али и знањем, могао да дође. Планирао је да ту документацију постепено објављује, али га је смрт престигла. На хиљаде страница које је „Адлигату“ препустио његов син Срђан Зечевић, уз посредовање књижевника Милоша Јанковића, потпредседника „Адлигата“, препуне су непознатих историјских чињеница. Поносни смо што се овако значајна историјска грађа налази баш под нашим кровом - каже Виктор Лазић, председник Удружења.

Поред два ормана препуна архивске грађе, ту је и албум са фотографијама са Титом, од којих је неке Броз потписао Зечевићу за успомену, као и богата библиотека са неколико хиљада књига, пуна, између осталог, издања о радничком покрету, НОБ-у и лову... Сваки већи град у Југославији Зечевићу је даровао књигу са посветом градоначелника или других градских челника. Срђан Зечевић намерава да дарује „Адлигату“ и поклоне које је његов отац добио од председника или високих званичника разних држава.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)