ЖИВОТ УТКАН У КОСТИМЕ: Костимографкињи Божани Јовановић припао Печат Народног позоришта

В. СТРУГАР

23. 12. 2020. у 09:18

УПРАВНИЦА Народног позоришта Ивана Вујић обишла је костимографкињу у пензији Божану Јовановић (1932) и уручила јој Печат Народног позоришта - посебно признање којим ју је одликовала поводом Дана националног театра, у њеном стану на Звездари.

ЖИВОТ УТКАН У КОСТИМЕ: Костимографкињи Божани Јовановић припао Печат Народног позоришта

Ивана Вујић уручује награду Божани Јовановић / Фото Народно позориште

То је и уједно и подсећање на њен изузетан опус и допринос нашој уметничкој сцени, јер је њен рад дао посебан креативни печат многим значајним позоришним насловима, али и филмским и ТВ остварењима.

Божана је дипломирала на Академији за примењену уметност у Београду (1953) на одсеку сценографије у класи Миленка Шербана. После две сезоне у Југословенском драмском, прешла је у СНП и Нови Сад, али се убрзо вратила у Београд. Занимљиво је да је у то време била модни саветник "Вечерњих новости" и "Спорта и света", када се и удала за првог супруга (уредника фотографије нашег листа Бранка Босића) и то на исти дан (1958. године) када и њена сестра Јелена Јовановић за Стеву Жигона: улазак у брак обележиле су заједно, скромном свечаношћу у хотелу "Метропол".

Кратко време поново је боравила у СНП, а онда (1966) постала стални костимограф Народног позоришта и на овом месту остала до пензије. Њени костими су "обојили" многе представе у загребачком ХНК, љубљанском СНГ, као и театрима Осијека, Титограда, Шапца, Зрењанина, Вршца. Потпис Божане Јовановић носиле су и представе Шилер театра у Берлину, Малог театра у Москви, два остварења у Трсту, Краљевског позоришта у Стокхолму.. "Облачила" је у најлепше и најзанимљивије костиме глумце још у својим првим годинама каријере, у филмовима "Љубав и мода", "Капетан Леши", "Чудна девојка"...

САМА И ШИЛА

Божана Јовановић је костимограф изузетног опуса, осетљивости и дужине трајања. Била је заштитни знак Народног позоришта, али је радила много и у свим другим београдским театрима. Њен костим носио је и Љуба Тадић као краљ Лир у незаборавној представи на "Дубровачким летњим играма", у режији Паола Мађелија. Бојана је шила својим рукама сваку апликацију, позната по својој прецизности и преданости - истиче Ивана Вујић.

- Обрадовало ме да људи у Народном позоришту, на челу са Иваном Вујић, мисле о нама. Ово је први пут да је један управник ушао у моју кућу. Један веома леп гест, који показује поштовање према посвећености у нашем послу. На такав пример би, можда, могли и други да се угледају - рекла је овим поводом добитница Печата.

Још се помиње, како ју је познати редитељ Зефирели звао у Италију, када је видео њене костиме из "Отела" - музејске примерке. Али баш у то време је рађала дете и није могла да прихвати понуду. После много година отишла је из Народног позоришта у заслужену пензију, али неки њени костими су још на сцени, попут оних у балету "Успавана лепотица". Један од куриозитета је да је радила пет Гогољевих "Женидби" у разним режијима и позориштима, неколико "Госпођа министарки", као и много Чеховљевих комада.

Активно је стварала готово седам деценија (1950-2017), остављајући за собом око четири стотине премијерних остварења у театрима широм Србије. Сарађивала је с највећим редитељима свога доба попут Бојана Ступице, Мате Милошевића, Паола Мађелија, Дејана Мијача, Мирослава Беловића, Љубомира Драшкића, Егона Савина, Јагоша Марковића...

Божана Јовановић са члановима Балета / Фото Народно позориште

- Божана Јовановић је читав живот посветила раду и оставила неизбрисив траг како у Балету, тако и Драми и Опери. Зато сам била веома изненађена када сам видела да није добитник ниједног признања Народног позоришта - каже Ивана Вујић, управница Народног позоришта. - Припремамо и изложбу посвећену Божани Јовановић, јер је у нашем поседу велики број сачуваних костима. Желим да још једном искажем велику захвалност на читавом њеном раду и животу који је, као на длану, дала националном театру. Покушаћемо и да дигитализујемо њене костиме и прикажемо их као део наше културне баштине, па их и на тај начин заштитимо од заборава.

СЕСТРИЧИНА ИВАНА

НЕ само позоришна публика, већ сви гледаоци могли су недавно на јутјуб-каналу Народног позоришта (а потом и на РТС), да гледају представу "Идиот", у режији Стеве Жигона. Имали су прилику да виде и прекрасне костиме Божане Јовановић - у једном од њих била је и њена сестричина Ивана Жигон као Настасја Филиповна.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)