ТРАДИЦИЈА НА ЗИМСКУ КРАТКОДНЕВНИЦУ: Вршчани посматрали излазак сунца из мистичних кругова код Ватина

Ј.Ј.

22. 12. 2020. у 16:51

ТРАДИЦИЈА НА ЗИМСКУ КРАТКОДНЕВНИЦУ: Вршчани посматрали излазак сунца из мистичних кругова код Ватина

Удружење Феликс Милекер

ЧЛАНОВИ удружења „Феликс Милекер“ из Вршца традиционално су на зимску краткодневницу, 21. децембра, из мистичних кругова код вршачког села Ватин, чији настанак још није званично утврђен, посматрали излазак сунца у односу на Вршачке планине.

Први пут то су урадили пре пет година, на предлог универзитетских професора из Румуније, када су дошли до сензационалног открића. Видели су сунце како се рађа тачно у подножју планине, са леве стране, и, пратећи линију брда, пење до највишег врха. Исти призор затекао их је сваки пут до сада, па и јуче.

-То се више не може сматрати случајношћу. Зато смо готово сигурни да су ови концентрични кругови још пре 6.500 година служили као својеврсни календари, из којих су праисторијски људи посматрали кретање сунца и планета, како би одредили које је годишње доба. А на основу јучерашњег призора, можемо тврдити и да су кругови у Ватину били зимско светилиште – каже вршачки археолог аматер Фодор Тамаш.

Осим чланова удружења, рађање сунца јуче су посматрали и други вршачки ентузијасти и радозналци. Све то је снимала и једна национална телевизија.

Кругови код Ватина су, иначе, широј јавности постали познати након што су „Феликсовци“ 2016. године објавили снимак тог терена из дрона. Засад није научно утврђено од када датирају и чему су служили, али су зато вршачки археолози аматери дошли до низа сазнања, која указују да је реч о ронделима – концетричним круговима правилног облика, којих има широм централне Европе, а за које се зна да су настали још у неолиту баш због посматрања небеских тела.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)