СЕРИЈЕ ПОБЕДИЛЕ ФИЛМОВЕ: Срђан Тимаров, добитник "Променаде", о позоришту, великом и малом екрану

В. СТРУГАР

19. 12. 2020. у 14:11

НАГРАДА "Променада" Интернационалног фестивала позоришта (ИФП) у Врњачкој Бањи припала је ових дана глумцу Срђану Тимарову, за ласкавим образложењем - за посебан допринос развоју позоришне уметности.

СЕРИЈЕ ПОБЕДИЛЕ ФИЛМОВЕ: Срђан Тимаров, добитник Променаде, о позоришту, великом и малом екрану

Фото П. Митић

Стални члан Југословенског драмског, са професионалним стажом у СНП (1996 - 2001) и великим бројем наслова у Атељеу 212, не запоставља ни друге медије: гледамо га у "првом ешалону" филмских и телевизијских остварења.

- Не размишљам о наградама и постигнућима, само живим своју љубав и пасију према глуми, коју сам изабрао. И на срећу, та пасија ме и даље не напушта, ни после 35 година на сцени - каже познати глумац, који је прву улогу добио већ са десет година као Ване Сироче у представи "Свети Георгије убива аждаху" (режија Егон Савин) у СНП.

- Веома ме обрадовало ово признање, јер су ми га доделили неки нови, млади људи, а ја увек верујем да су паметнији и имају више храбрости од нас старијих. Ето, моја генерација створила је EXIT фестивал, а да смо се плашили и гледали како то други раде, никада не би настао...

"Монтевидео, Бог те видео", Фото Промо

Тимаров је награду за допринос позоришној уметности заслужио и својим професионалним ставом: од оних је глумаца који бирају улоге и све што ради, како каже, ради до краја, из уверења и без калкулација. Гледали смо га у најбољим филмским и ТВ остварењима: "Монтевидео", "Сенке над Балканом", "Слепи путник на броду лудака", "Мама и тата се играју рата", а ускоро ћемо и као Кнеза Павла у серији "Краљ". Колико се глумац може сачувати сам - од лоших уметничких избора, до вируса?

- Нема опште ваге за мерење, само је ствар личне одлуке. Јер, ово је време импровизација. Сва правила су, углавном, срушена, живи се од дана до дана. Оно што важи данас, већ сутра не важи. Свако мери свој ангажман и живљење према сопственом нахођењу и савести. Све је, како се ко снађе. Данас имаш посао, сутра немаш...

Као у време бомбардовања, где ће и кога погодити - не знамо. Али, победиће живот. Сада је период чишћења, људи ће морати да се преиспитају и можда боље поставе приоритете.

У позоришту је, каже познати глумац, дошло до потпуног застоја због тренутне ситуације.

Драмски уметници чекају пролеће, када верују да ће се вратити на сцену.

- Нема ме у новим поделама, играћу представе које су већ на репертоару. Што се тиче снимања, наше време ме подсећа на период СФРЈ. Сви памтимо нека капитална остварења из тог доба, а у ствари, радило се много више. Било је и којекаквих глупости, лоших остварења, ипак, сећамо се само најбољих. Тако ће и сада бити. Тренутно има лошег, и "онаквог", и веома доброг, а има и феноменалног! Глумци су у тренингу, проводе много времена пред камерама и из тога ће се изродити неке изузетне ствари.

Омиљени гост

МОЈА највећа љубав је "Државни посао". Играм тамо већ годинама и најомиљенији сам гост. Мислим да је нешто најбоље што се десило на телевизији у последњих не знам колико година. Обожавам их без икаквог критеријума! Нашли смо се. Радост је моја огромна - истиче Тимаров.

Наш саговорник верује да ће се, свакако, и после две-три деценије памтити серије:

"Бесе", "Сенке над Балканом", "Јутро ће променити све", "Слатке муке", "Жмурке", "Мама и тата се играју рата" и једна, за њега изузетна, "Кости":

- Капа доле за целу екипу! Таква писменост, знање, глумачка игра, осећај за добро скројену причу. И у свету и код нас, чини се да се сав потенцијал "преселио" на телевизију. Филмови су као играчке за децу, блокбастери, а креативно изражавање се усмерило на ТВ. Серије су невероватне, више много и не говоримо о филмским насловима...

Иначе, тренутно учествујем у једној америчкој продукцији Out post , изаћи ће серија "Клан", a завршило се и снимање "Краља" у којој играм кнеза Павла. Било ми је веома занимљиво да се бавим тим периодом, а и изузетна част да тумачим баш овај лик.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)