ЛОЛИЋУ ПОЧАСНО АУСТРИЈСКО ДРЖАВЉАНСТВО: Београдски редитељ због изванредних доприноса међу тридесет одабраних

В.В.С.

18. 12. 2020. у 18:01

ОДЛУКОМ Аустријске владе, наш позоришни редитељ Милош Лолић постао је једна је од 30 личности којима је додељено почасно аустријско држављанство - "због изванредних доприноса у интересу земље".

ЛОЛИЋУ ПОЧАСНО АУСТРИЈСКО ДРЖАВЉАНСТВО: Београдски редитељ због изванредних доприноса међу тридесет одабраних

Фото: И. Маринковић

Оваква држављанства се додељује уметницима, спортистима, научницима и привредницима, а српски уметник већ годинама има велики углед у овој земљи. До сада је на немачом језику поставио десетак представа у најзначајнијим тамошњим позориштима, Бургтеатру као и у Народном позоришту (Волкстхеатер).

Једна од последњих представа које је на овој сцени радио настала је по мотивима познатог романа америчког писца Хораса Мекоја „Коње убијају, зар не?”, док је Бургу поставио „Борбе црнца и паса” француског драматичара Бернард Мари Колтеса.

Милош Лолић завршио је Факултет драмских уметности (у класи Љубомира Драшкића и Славенка Салетовића). Режирао је и у родном Београду, између осталих, “Отело” и “Дневник о Чарнојевићу” на сцени ЈДП.

Важи за једног од најпрецизнијих редитеља, који “слојеве смисла обично држи одвојенима, допуштајући да се додирну само у моментима драмске катарзе”. Добитник је бројних признања.

Иначе, познати редитељ син је глумице Данице Максимовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (3)