ЛАНЕ ГУТОВИЋ КАО ДОН ГИЛИЋ: Нова хумористичка серија по мотивима приповетке "Барабе" Миленка Вучетића

ЈЕЛЕНА БАЊАНИН

12. 12. 2020. у 19:00

У ПРИПРЕМИ је, како "ТВ Новости" сазнају, нова хумористичка серија радног назива "Дон Гилић", која настаје по мотивима приповетке "Барабе" Миленка Вучетића.

ЛАНЕ ГУТОВИЋ КАО ДОН ГИЛИЋ: Нова хумористичка серија по мотивима приповетке Барабе Миленка Вучетића

Фото Архива/Промо

Сценарио пишу Коста Пешевски, Биљана Максић, као и сам писац Вучетић. Продукцију потписује кућа Innovative Production, односно продуценти Никола Буровац и Данијел Ђурић који управо снимају серију "Три мушкарца и тетка".

- Ускоро ће бити снимљена пилот епизода "Дон Гилића". Планиран је велики број епизода - више од стотину. У преговорима смо са телевизијом са националном фреквенцијом, а у плану је да се у следећој години на јесен ради и филм. Главну улогу тумачи маестрални Милан Лане Гутовић, који је главни дон у Београду. Задржао је пироћански нагласак и води клан Гилић који се бави разним муљажама. Дон Гилић живи боемски живот у вили, активан је на друштвеним мрежама и изузетно је модеран тип. Дон Гилићевог кума који има италијанско порекло предвиђено је да глуми Војислав Воја Брајовић - открива за "ТВ Новости" Никола Буровац.

Комедија о моралној слици практичне, прилагодљиве особе, којој су за постизање личног циља услови било које врсте необично лаки, није од јуче. Тачније, настала је пре више од четири деценије.

Фото Архива/Промо

- Приповетка "Барабе" објављена је први пут око 1976. и касније је често прештампавана. Као што наслов каже, реч је о двојици јунака, о две племените барабе који су у изворној причи заједно лежали у болници и ту имали неке комичне активности. За све ликове, као и за друго што човек напише, инспирисале су ме околности и живот какав је био, а испоставило се да се не мења много. Прича није везана за време него за карактере, за те ситне преваранте који су у суштини добри људи, али из нужде праве мале подвале. Телевизијска адаптација направљена је 1980. и у њој су играли Милан Гутовић и покојни Миодраг Андрић, познати Љуба Мољац. Још тада је Лане много заволео тај карактер и користио га у разним каснијим приликма, од лика Срећка Шојића до представе "Украђена личнос", коју је недавно направио по мотивима "Бараба" - објашњава за "ТВ Новости" писац Миленко Вучетић, који се пре тридесетак година повукао из јавног живота.

Разне су могућности за развијање ликова, а како примећује Милан Лане Гутовић, наслов "Дон Гилић" је добар јер без икаквог додатног објашњења уводи гледаоца у свет домаћег криминала.

- Главни јунак приповетке "Барабе" био је Пироћанац Гилић, који је тада био мали лопов и још није био дон. Тада сам први пут играо лик Пироћанца који се касније провлачио под разним именима кроз филмове и серије. Скоро да нема потребе одговарати на питање зашто такви типови постоје на нашим просторима. Опстају и развијају се јер је овде погодна средина за развој те "културе". Овом пројекту ме не привлачи само наступ са Војом Брајовићем, већ и знатижеља како ће Вучетић и остали да напишу успон јунака од обичног Гилића до статуса дон Гилић. Није се он осавременио и постао човек који прати техничке домете и учествује у друштвеном животу јер је за ту промену осетио унутрашњу потребу. Он је, пошто нема унутрашњост, само прилагодио времену своју делатност преваранта. Данас ни битанга није лако постати, а камоли опстати без друштвених мрежа - подвлачи за наш лист Гутовић.

Воја Брајовић, Фото Архива/Промо

Дон Гилић је, како истиче за "ТВ Новости" Коста Пешевски, нови лик, који дели сличност са Срећком Шојићем утолико што су обојица Пироћанци и анти-јунаци.

- Шојић припада старим временима великих државних фирми у којима су владали манипулативни директори, а Гилић је продукт овог времена. Серија прати како тип, који долази с оне стране закона и користи све предности времена у коме влада расуло, прелази из нелегалних у легалне воде. Дон Гилићу је идол Пабло Ескобар, а иако је криминалац старе класе, он разуме ново време у коме постоје друштвене мреже. Схвата да су оне начин промоције, те на њима показује свој стил живота, вилу, базене, како игра голф... А у питању је озбиљан криминалац који има правну агенцију и користи је да би издавао лажне дипломе, доводио лажне сведоке, нелегалним радњама давао легалан оквир - прича Коста Пешевски.

Заплет почиње када Гилић пожели да своју криминалну групу претвори у невладину организацију.

- Пратећи политичке трендове, Гилић хоће да његов клан постане удружење грађана или политичка организација која се залаже за улазак Србије у Европску унију и промовише европске вредности. Ипак, важна је улога Воје Брајовића који тумачи Микелеа, Гилићевог старог пријатеља и пословног сарадника, који живи у иностранству. Иако је у процесу легализације својих активности, Гилић чува полулегалан посао који води са кумом, а који "плива" у водама коцкарница и кладионица. Постоји и централни женски лик који спаја њих двојицу. Она је Мађарица, Микелеова блиска сарадница која преноси његове поруке, и упетљана је у љубавни подзаплет. Тренутно постављамо још ликова у ову комедију апсурда и гротеске. Наше комедије, у принципу, не могу да прођу без црног хумора јер је главно обележје и менталитета и времена у коме живимо - закључује Пешевски.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је данас да се он не бори ни за Владимира Путина, ни за Џозефа Бајдена, већ за грађане Србије и државу Србију, и да га не интересује шта имају да му поруче страни лидери, већ да гледа да у овим тренуцима Србија не буде на њиховом удару.

28. 09. 2022. у 13:20

НИЈЕ СЕ ЗНАЛО ГДЕ ПОЧИВА: Ђузин гроб је годину био тајна за све, а жена му је у последњим данима забранила контакт с колегама

НИЈЕ СЕ ЗНАЛО ГДЕ ПОЧИВА: Ђузин гроб је годину био тајна за све, а жена му је у последњим данима забранила контакт с колегама

НЕШТО мање од годину дана после смрти легендарног глумца, јавност и Ђузине колеге нису знали где могу да запале свеће и однесу цвеће.

29. 09. 2022. у 18:04 >> 18:07

Коментари (0)