ЗАКУКАЛИ ЗБОГ ДАРЕ ИЗ ЈАСЕНОВЦА: Хрватски медији запомажу јер Загреб не улаже ништа, док Србија подржава домаћу кинематографију

Новости онлине

05. 12. 2020. у 16:53

ЗАКУКАЛИ ЗБОГ ДАРЕ ИЗ ЈАСЕНОВЦА: Хрватски медији запомажу јер Загреб не улаже ништа, док Србија подржава домаћу кинематографију

Фото: Промо

ФИЛМ "Дара из Јасеновца", о српској девојчици која покушава да преживи у злогласном усташком логору Јасеновац биће српски кандидат за Оскара следеће године у конкуренцији најбољих страних филмова. Влада Републике Србије је подржала овај пројекат, који ће свету представити најужасније злочине који су почињени на територији Европе, и остали готово заборављени.

Чини се да управо то највише смета "комшијама", па тако хрватски медији последњих дана све више пишу о овом филму и кандидатури за Оскара.

У текстовима провејава жаљење што за разлику од Хрватске, Србија подржава овакве пројекте, па се тако наглашава да је Влада Србије уложила више од три милиона евра у овај филм.

Фото: Принтсцреен

 

- Не треба се љутити на Србију јер ништа није спречавало ХАВЦ у прошлим годинама да, попут Филмског центра Србије или још пре њих направи такмичење за "филм с националном темом", у које би спадале и теме попут Јасеновца. Али, сад ће у свет ићи филм у којем се Хрвати приказују као лоши, јер је један од средишњих ликова Макс Лубурић. Такође, Антонијевић и Наташа Дракулић су квалитетан редитељ и сценаристкиња, а колико сам видео, продукција је добра и сигурно је уложен велики новац - истиче хрватски филмски публициста Вељко Крулчић.

Такође истичу да је стручни консултант Михаел Беренбаум, који је већ радио на сличним пројектима, док је права на приказивање филма наводно откупио Дејвид Гласер и његов "101 Студиос", за кога хрватски медији наводе да је "респектабилни играч у филмском бизнису".

Режисер филма је Предраг Антонијевић, а насловну улогу Даре игра Биљана Чекић, дванаестогодишња девојчица из Козарске Дубице. Усташу и заповедника јасеновачког логора Вјекослава Макса Лубурића је играти Марко Јанкетић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Nikola

05.12.2020. 20:41

Треба се што више трудити да свет сазна истину о страдању Срба кроз историју. Само не могу да се отмем утиску да се то дешава тек сад, након пуно година; дешава се онда када су Хрвати завршили свој паклени план и побили, покатоличили и протерали Србе из Славоније, Барање, Далмације...... Сада када је ствар готова ми снимамо филмове и пишемо књиге. Где смо били протеклих 50, 60 година, зашто смо као народ ћутали? Нисмо имали права да ћутимо, зато изнова и изнова страдамо.

Milorad

05.12.2020. 23:48

@Nikola - Ви као да сте живели на Марсу? Као да не знате ко је владао Србијом и Југославије? Ти наводни српски кадрови који су владали Србијом и на савезном нивоу, били су антиСрби, комунисти и атеисти и чинили су све да затру сваку истину о злочинима Срба у НДХ, као и злочинима од комуниста?!

Nikola

06.12.2020. 20:13

@Milorad - Да, увек су нам други криви, а ми нисмо никад. Ако су такви људи владали Србијом, зашто су се обични Срби и Српкиње венчавали са Хрватима? Зашто су заборављали своје претке, славе, зашто нису крштавали децу, носили шајкачу, зашто су псовали Бога? Несрећа је што је и народ прихватио зло које су комунисти донели.

Bea

06.12.2020. 18:28

Jasenovac se desio i to se ne može promeniti. Komentar kako će na osnovu filma Hrvati biti predstavljeni kao loši je besmislen. Ti Hrvati jesu bili loši, a ove savremene generacije Hrvata treba da pokažu da nisu iste kao njihovi preci, da se pomire sa lošom prošlošću i potrude se da stvaraju dobru budućnost. Da preduhitrim one koji će spominjati ratove devedesetih, nisu tema, kad budu, važiće isti komentar, samo za više naroda.

baunti

10.12.2020. 21:30

Sada treba napraviti dokumentarac, ili serijal dokumentaraca, po uzoru na BBC, i dati ih na Amazon, Netflix, YouTube i ostale kanale da ljudi gledaju. Samo to je trebalo uraditi još prije 30 godina, ali ajde - bolje ikad nego nikad.