АПЛАУЗ ЗА ЖИКИНЕ БРАВУРЕ: Српски неми филм "Грешници без греха" вечерас премијерно у Кинотеци

А. П.

04. 12. 2020. у 11:50

АПЛАУЗ ЗА ЖИКИНЕ БРАВУРЕ: Српски неми филм Грешници без греха вечерас премијерно у Кинотеци

Фото Кинотека

ЈУГОСЛОВЕНСКА кинотека приказаће премијерно вечерас (у 19.00), на свом "Јутјуб" каналу, један од првих сачуваних дугометражних немих филмова у Србији и Краљевини Југославији, "Грешницу без греха" (1930), редитеља Косте Новаковића.

 У "Грешници", која ће отворити сезону европских филмских класика, први и једини пут на филму појављује се велика дива српског театра Жанка Стокић.

- Мелодраматична прича о "Грешници без греха" приказује Љубичине авантуре када, попут свог вереника, одлучи да напусти своје село да би студирала у великом граду, дочаравши контраст између још увек неокрњеног и архаичног српског села и метрополе попут Београда, где опасност и злочин вребају на сваком кораку - објашњава Југослав Пантелић, директор Кинотеке.

ЕВРОПСКА КУЛТУРНА БАШТИНА

OСИМ Југословенске кинотеке, која ове године има част да својом пројекцијом отвори другу Сезону европских филмских класика, дигитално рестаурисане филмове из своје културне баштине приказаће још 21 европска кинотека, односно архива. Из богатих трезора установе су одабрале по један филм или компилацијски програм који се може повезати у целину.

До јула 2021. године, у оквиру овог пројекта, биће приказано више од 50 кратких и дугометражних играних и документарних филмова, укључујући истакнуте наслове, али и до сада мање познато филмско благо.

Главне улоге у филму остварили су натуршчици Соња Станисављевић и Илија Драгићевић (Љубичин вереник Никола), а појављују се и глумци Перса Павловић, Никола Гошић и Виктор Старчић. Жанка Стокић играла је у филму епизодну улогу, Николине станодавке, а по сведочењу у једном давном интервјуу професора и филмолога Дејана Косановића и то је било довољно да публика препозна раскошност њеног талента.

"Грешница без греха", Фото Кинотека

- Она је заиста бравурозно остварила лик зреле жене која дискретно покушава да заведе студента, тако да је приликом приказивања "Грешнице без греха" на "Данима немог филма" у италијанском граду Порденонеу 2003. године добила аплауз на отвореној сцени, што је заиста реткост на фестивалима старих немих филмова - казао је тада Косановић.

По речима Пантелића, гледаоци ће бити у прилици да први пут погледају дигитално рестаурисану копију филма, проширену накнадно пронађеним нитратним виражираним материјалом:

- За потребе нове копије "Грешнице", композитор Мирослав Крстић компоновао је музику која ће гледаоцима додатно дочарати прву српску социјалну мелодраму и атмосферу Београда тридесетих година прошлог века.

Аутор "Грешнице" Коста Новаковић (1895-1953) био је један од пионира филма у Србији између два рата. Био је апотекар, али се од младости аматерски бавио фотографијом. Када је 1925. набавио филмску камеру, посветио се снимању. Истовремено, закупио је стари београдски биоскоп "Париз" на Теразијама, да би касније постао власник још два биоскопа, "Корзо" и "Одеон". Снимио је велики број документарних филмова, а први играни покушај била му је бурлеска "Краљ чарлстона". Овај филм нажалост није сачуван, али се зна да се публици није допао. То није поколебало Новаковића, па је, да би обезбедио средства за "Грешницу", продао своју апотеку. Ауторов други покушај био је много успешнији, и код публике и код критике, урпкос, за то време, мало "слободнијим сценама".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)