МАЛИ ПЕЧАТ ЗА ТРАГ: Традиционално признање за графику додљено Оливери Басти

М. А. К.

03. 12. 2020. у 09:35

МАЛИ ПЕЧАТ ЗА ТРАГ: Традиционално признање за графику додљено Оливери Басти

Фото приватна архива

НАГРАДА "Мали печат", која традиционално прати изложбу Графичког колектива "Мала графика", ове године припала је Оливери Басти за дело "Траг", из 2020. године, настало у техници линорез.

Овај рад изабран је међу 273 дела од 145 аутора, представљених на поставци "Нојева барка" у Галерији Факултета ликовних уметности, а одлуку је донео жири у ком су били Невенка Стојсављевић, графичарка, Зоран Тодовић, графичар и Наталија Стокановић, историчарка уметности.

- Уметница афирмише идеју о самоспознаји кроз континуирано преиспитивање свог порекла, локалног животног и стваралачког хабитуса, као и иницијалних порива уметничке акције - пише између осталог у образложењу признања.

- Награђени рад указује на неговање визуелних квалитета високе штампе и богате ликовности - текстуре ручно прављеног папира који су интегрални део њеног ауторског концепта.

Награђена Оливера Баста (1986), дипломирала је графику на Академији уметности у Бањалуци, где је завршила и мастер студије. Самостално и групно излагала је у БиХ, Пољској, САД, Канади, а освојила је и неколико награда за графичко стваралаштво.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)